От х:

Днес в x:

Какво се крие зад стените на тайните китайски мини за биткойни ?

В края на малък китайски град се намира странна постройка, която ви дава възможност да погледнете в бъдещето. Едва неколцина души са наясно какво се случва в нея, пише в материала си Дани Винсънт от BBC.

Това е една от най-големите мини за биткойни в света- в нея всяка година се генерират по около 8 милиона долара в дигитална валута чрез решаването на сложни математически алгоритми с помощта на компютри.

Местоположението на мината е тайно. Трябва да изпълните строги условия, за да бъдете поканени в нея. Едно от тях е докато трае визитата ви да живеете заедно с миньорите. Собствениците не искат да издават местоположението на мината, защото въпреки че китайското правителство официално не е нито против, нито за биткойните, огромния поток от средства, които мините генерират е извън контрола на държавата.

Самият град се намира високо в планината, затова трябва да си донесете собствени запаси от кислород. Сигналът на мобилните телефони често се губи из планините и долините, които обграждат града. Високоскоростната wi-fi връзка превръща видео разговорите и чат приложенията в основни средства за комуникация.

Мой водач е 30-годишния Чандлър Гуо, съосновател на Bitbank и биткойн предприемач. Гуо е самата дефиниция на новите китайски пари. Семейството му управлява кравеферма, забогатяло, и той решил да инвестира в биткойни. Превърнал заспалия си град в тайна биткойн икономика.

“В миналото Китай доставяше, обикновени неща, като дрехи и обувки. В бъдеще ще използваме технологии за производството на продукти”, казва Гуо.

По стените на мината, върху рафтове, подредени в редици са разположени стотици компютри. Работниците живеят в обекта, в преобладаващата си част мъже – основно бивши фермери или хора току-що завършили университета. Живеят по около шестима в стая. Компютърни части покриват пода, плакат на китайска момчешка банда краси стената зад двуетажното легло.

Един от обитателите е Фанг Йонг, 21-годишен университетски възпитаник, който работи като миньор от година. Управлява мотопед из града и въпреки провинциалния си произход, се облича като градски младеж. Той е напълно наясно с потенциала на биткойните.

“Всички казват, че тази технология ще има огромен ефект върху целия свят”, казва той.

Миньорите се възнаграждават с биткойни за разрешаването на криптографски задачи, които верифицират други транзакции с биткойни по света. При всяко разрешаване на алгоритъм, към блок-веригата (нещо като виртуално счетоводство, което гарантира автентичността на всяка транзакция) се добавят блокове.

Според сегашния курс, един биткойн се равнява на приблизително 450 долара. “На ден, изкопаваме по около 50 биткойни. Машината никога не спи, работи по 24 часа”, казва Гуо.

Той стартирал бизнеса си преди едва 2 години, оттогава броят на мините се увеличи драстично. “Преди 2 години, на Китай се падаха едва 40% от копаенето на биткойни по света. В момента делът ни е около 70%. Китай вече е със солидни позиции в тази дейност.”, обяснява Гуо.

Той е построил две напълно функционални мини в Китай, а в момента изгражда и трета, която трябва да се превърне в най-голямата мина за биткойни в света. След завършването и тя ще произвежда над 30% от биткойните в световен мащаб.

Гуо разработва и приложение, което дава възможност да се копае дигитална валута от смартфон или таблет. Той вярва, че Китай ще се превърне в глобален център на дигиталната валута.

Съществува обаче и конкуренция. Голяма част от китайското население вече използва онлайн валута като Alipay или WeChat. Наскоро китайското правителство заяви интереса си в разработването на официална дигитална валута.

Съществува възможност китайски биткойн мини, като тези, които Гуо притежава да застрашат бъдещето на валутата. Поне такова е мнението на биткойн ентусиаста Майк Хърн, който наскоро заяви, че “експериментът се е провалил”. Според него китайското надмощие в тази сфера означава, че голяма част от биткойн транзакциите се верифицират в Китай, но по-бавната интернет връзка в страната възпрепятства движението на валутата. Това на свой ред се отразява на популярността на валутата и в крайна сметка може да доведе до провала на биткойните.

Гуо обаче се отнася с пренебрежение към коментарите на Хърн. Той остава оптимист за бъдещето и е убеден, че биткойните имат потенциала да изместят установените начини за използване на парите.

“За мен това е вид свобода. Всеки би могъл да ги използва по всяко време. Те не принадлежат само на една държава. Вече прескачат границите. Те принадлежат на всички”, казва Гуо.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини