От х:

Днес в x:

Бивша шефка в Архитектурата осъди общината за незаконно уволнение

Бившата шефка на отдел „Градоустройство“ в Архитектурата Снежана Стойнова осъди общината в Хасково за незаконно уволнение. Хасковският административен съд отмени заповедта на кмета Добри Беливанов, с която се прекратява служебното й правоотношение и осъжда администрацията да й заплати 1400 лева разноски по делото.

Haskovo.net припомня, че на 9 март тази година бяха прекратени договорите на общо 9-има висши чиновници в общината, сред които и Стойнова. Другите съкратени бяха директорката на „Администрация“  Кръстина Мандаджиева, на хуманитарната мегадирекция Ралица Кисекчиева. Сред служителите с прекратени договори имаше и двама от служба КОРЗ - Ерфандов и Лозев, от данъчната дирекция и други.  

Причина за прекратяването на договора на Стойнова е преструктурирането на общинската администрация, утвърдено на сесия на ОбС в края на януари, от което пък следва съкращаването на длъжността й, става ясно от съдебното решение. Магистратите обаче стигат до извода, че при прекрояването на дирекциите и отделите в общината не е налице действително съкращаване на длъжността. Снежана Стойнова е била със статут на държавен служител, а законът им дава допълнителна защита от уволнения.

Според съда „смисълът на съкращението е да се оптимизира работата в съответната администрацията, като се създадат условия за изпълнение на дейността от по-малко на брой служители. Реални промени за оптимизиране броя на служителите в общинската администрация към 09.03.2016г. не са предприети, а промяната в длъжностното разписание, извършена от Кмета на Общината, е единствено с цел да създаде фактическо основание за издаване на административния акт. Това налага заключението, че действията на Кмета на община Хасково са в отклонение от принципа за добросъвестно, разумно и справедливо упражняване на правомощията, тъй като не са свързани с оптимизиране на дейността на администрацията, а към предприемане на фиктивни действия, привидно с тази цел, но с единствената цел да се прекрати служебното правоотношение на конкретен служител, в частност жалбоподателката“ пише в мотивите си съдия Кремена Костова-Грозева.

Решението на Административния съд в Хасково подлежи на обжалване пред ВАС. Целия текст на съдебното решение можете да видите тук.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (23)

  • 1
    Хм
    хм
    55 -47
    07:46, 12 окт 2016
    Разбира се че трябваше да се махнат стари служители от общината!! Това е съвсем нормално! Особено пък ръководните кадри! Моето мнение е, че още доста хора трябва да се уволнят, защото бавят и протакат и спират ....и опитват да работят по стария начин както при Георги Иванов. Има там един Орлов например , който също отдавна е за махане - такива хора измъчват хасковлии и не им е мястото в общината - да си излезат навън и да си работят, защо се натискат да работят в общината въпреки омразата на хората. Какво ще постигне сега тази служителка като я върне съда на работа? Ами то е ясно че не я искат там! Как ще се чувства като я върнат като никой не я иска? Като има достоинство да се опита да се реализира извън общината да я видим голямата специалистка!
    • Ст
      Стига
      42 -26
      10:04, 12 окт 2016
      A Дарина Колева какво прави там ! В архитектура продължават да работят хора на Георги И. които спъват новия кмет и развитието на града. Заради тях продължават хората да напускат града и страната. Архитектура трябва да се закрие и да се направи нов орган. Кремена Цунева е вън и се вижда колко е некадърна и нещастна. Такива и са и другите като излязат ще видят колко са мразени и некадърни в живота.
    • Ба
      Бащицата
      26 -12
      13:37, 12 окт 2016
      Много, много полезна служителка.Що далавери ми е пробутала!
  • 2
    За
    Захариев
    52 -30
    09:14, 12 окт 2016
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 3
    Ха
    хах
    57 -7
    09:21, 12 окт 2016
    Проблемът е,че прекрояването на отделите не е обмислено и въобще не е с цел оптимизация и икономии,а търсене на причина за махане на едни служители за сметка на други по роднинско-любовно-партийна линия. Да,госпожата може да не е желана в общината,но нали ще си получи няколко хиляди лв. обезщетение,които ще платим ние,заради нечия глупост. Разбра ли сега, къде е проблемът,хм?!
  • 4
    Ми
    Мим
    48 -18
    09:46, 12 окт 2016
    А като крадеше и взимаше пари като за последно Снежа, това не беше ли взето под внимание в съда? Такива хора трябва да са в затвора, а не да водят дела и да принуждават готлоте граждани да плащат с данъците си за охранени и нагли хора. Тази жена води такъв стандарт на живот, който един общински служител било то и началник не може да си позволи без задкулисна игра.
  • 5
    Мм
    ммдааа
    51 -6
    10:08, 12 окт 2016
    ейййй.... едно уволнение като хората не можте да измислят в тая община. Тая че беше за махане спор няма, ама по некадърно не можахте ли да я махнете? Преструктурирали - глупости! Има толкова законови възможности да шътнеш някого... Много разочароващо!
    • In
      ina
      35 -7
      12:25, 12 окт 2016
      Те бързаха да си назначат техните хора и не мислеха по какъв деликатен начин да уволнят старите служители!
  • 6
    Pa
    patil
    28 -16
    10:52, 12 окт 2016
    Стойнова,имай съвест и срам!
  • 7
    Pa
    patil
    38 -17
    10:58, 12 окт 2016
    КМЕТЕ,действай по твърдо,изчисти старите,те работят за БИВШИЯ и ще ви пречат докрай!
  • 8
    До
    До Мим
    11 -18
    11:46, 12 окт 2016
    Що не си напишеш името, като имаш какво да кажеш.... Виж коментара
  • 9
    Пе
    Пенсионер
    39 -8
    13:53, 12 окт 2016
    Изключвам 3 - 4, твърдя , че нито един от новоназначените не е по-кадърен от освободените или напусналите. В пълен ход са роднинско-любовно-партийните назначения. Лесно се доказва! Вижте ги, всеки ден след обедна почивка коя, точно на кое място пред общината, как, с кого се разделя. Затова няма конкурси, няма подбор. Ако си влизал в клуба, използвали са те за "иди ми - доди ми", лепил си плакати, говорил си с бабичките пред блока против предишния и др., ти си нашият човек! Така ще е до края. Да му мисли следващия, който ще дойде след ... отрезвяването.
  • 10
    Фа
    факт
    46 -5
    14:05, 12 окт 2016
    Новия ни кмет малко като при царя като го избраха за премиер.....Гласувахме за него щото "ша ни оправи" , "щото от ГЕРБ на стария кмет пари за града няма да дадат , ама на новия ще"....И какво стана -освен бъркотия и мръсотия из целия град , друго не сме видели....Ааааа- и кучета на глутници , и това в бонус към предното.Но особено голямо впечатление прави мръсотията - кое точно "преструктурира" новата власт не се разбра , но така мръсно и непочистено из целия град не е било от не помня колко години....Ето ви тъпня прясна от тази сутрин-мият улицата до спортното и механото в осем без петнайсет тая сутрин- в най-големия трафик и при несъбрани преди това опадали листа- е , за каква кадърност на новите говорим.....
    • Ни
      Никодимчо
      30 0
      17:51, 12 окт 2016
      Е, как какво "преструктурирал" бай Добри!? Махна баба Яга и Бухала, и дотам беше. Градът, както и държавата, си върви на автопилот... и по нанадолнището.
  • 11
    Дя
    дядо Щукар
    17 -1
    15:11, 12 окт 2016
    Всичко това са ЕКСТРИ на демокрацията така че трябва да се свиква с това След 4 г ще дойдат други те ще изритат сегашните и така докрая на света както казваше К Карагеоргиев в филма На всеки километър с нелви нищо се не променя Че в града имаше ред това никой не го отрича но Бат Жорко Иванов сам си е виновен с кражбите и Самозабравянето
  • 12
    Д.
    Д. Вълева
    4 -6
    16:20, 12 окт 2016
    Кога и мен ще махнат. Ама аз съм за Оскар с припадъци и др. актьорски изпълнения1е
    • 12
      12345_1476287771
      5 -1
      19:04, 12 окт 2016
      А не,ти си стой.не разрешават да си ходиш
  • 13
    Ка
    КАУНЬ
    16 -8
    16:58, 12 окт 2016
    Ма то отличничка от нашта школа тая Стойнова, бе!!!!!!! Те кат глупаци я съкратили по член дето да й плащат обезщетение на борсата цяла година, пък тя- не, та не, искам си мойта си служба плюс пропуснати ползи. Мен да назначат човешки ресурси в общината - така уволнявам за некадърност и злоупотреба със служебно положение, че и арменския поп не мож й помогна.
  • 14
    Th
    The dude
    23 -1
    17:04, 12 окт 2016
    Те много хора може да искат да махнат но нямат кого да сложат.Всички назначени са с икономика от унсс,но няма да са задълго.Предишния няма да се върне но и тези са по шуробаджанашка линия назначени .
  • 15
    Дя
    дядо матейко
    28 0
    17:49, 12 окт 2016
    Абе тая община няма ли ПЕКАН Юристконсулт на когото нещата да са ясни така че като ЗАКОВЕ някого с уволнение и Господ да не може да го върне Абе Бай Добри виж си човека той е некадърен Ние ли да плащаме на върнатите служители парите -нека ги върне юриста Сигурно е Ваш партизанин но го научете тоя АБДАЛ на ред или иначе на БОРСАТА
    • Jo
      John
      5 0
      20:18, 12 окт 2016
      пеканите юрист-консулти се наричат...затаете дъх...адвокати!
  • 16
    Ни
    Ник Мик
    11 -2
    20:55, 12 окт 2016
    Сигурно ще иска и пропуснатите пари от рушвети някой да и върне. Когато избраха новия кмет тая се беше скрила като мишка в болничен и сега полека е набрала смелост да си покаже главата. Наглостта и няма граници.

Още новини

Последни новини