От х:

Днес в x:

Мемориал край Георги Добрево ще напомня за подвига на летците-герои

    Възпоменателен мемориал в чест на летците-герои, участвали във въздушната отбрана на България в периода 1941-1944 г., ще напомня за подвигът им, край любимешкото село Георги Добрево.

    Мемориалът, който беше открит официално днес е посветен на майор Николай Бошнаков, капитан Руси Русев и поручик Йордан Йорданов, изпълнили воинския си дълг да бранят своя народ и родина от вражеските бомбардировки над България през Втората световна война. Те оцеляват, но след 9 септември 1944 г. ги застига участта на повечето български офицери. Заради бягството от страната на двама техни колеги авиатори, тримата са подложени на репресии по затвори и следствия. Оправдани са на съдебния процес, но са уволнени от армията и семействата им остават без препитание. Следва непрекъснат тормоз от властта, без да могат да започнат работа и решават да напуснат България. Убити са при опит да напуснат нелегално родината си през българо-турската граница в нощта срещу 16 август 1948 г. недалеч от мястото, където сега е изграден паметникът.

    Идеята за него се заражда преди шест години сред наследниците им и членовете на Клуб на летците “Кап. Димитър Списаревски“.

    Мемориалът се открива в навечерието на 16-ти октомври-празникът на авиацията и ВВС. На събитието свири Духовият оркестър на ВВС-Пловдив

    Край с.Георги Добрево днес да сведат глава в памет на тримата летци и да поднесат цветя присъстваха много техни родственици, колеги, летци-ветерани. Дойдоха и депутати, цвете сложи и кметът на Любимец инж. Анастас Анастасов.  

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Пе
      Петев
      3 -2
      21:18, 12 окт 2016
      Така постъпват комунистическите изроди със защитниците на родината.Летците-герои са защитавали България от военната коалиция ,в която участва СССР ,а всеизвестен факт е ,че БГ-комунистите смятат за своя майка Русия и наказват със смърт всеки дръзнал да се опълчи срещу нея,макар и защитавайки своята и тяхната истинска родина .
    • 2
      Пе
      Петев
      3 -3
      21:29, 12 окт 2016
      И понеже очаквам изпилени русофобски мозъци да ми обясняват как американците ни били бомбандирали ,да поясня; На датата, на която според историците СССР е подло изненадан в гръб, се случва нещо изненадващо за България. Без да се намираме във война със Съветския съюз и без каквато и да било причина или повод, град Добрич е бомбардиран от съветската авиация. За втори път в рамките на по-малко от 30 години България бива нападната в гръб от държавата, която счита за своя освободителка.

      Важен момент е посоченият по-горе, че България и СССР не се намират в състояние на война – това ще стане чак на 05 септември 1944. Т.е. бомбардировките са съвсем ненужна и необоснована агресия срещу мирна и добронамерена към Съветския съюз държава.

      За съжаление това не е единствената проява на агресия към мирна България. Бомбардирани са още Русе, Стара Загора, Казанлък, Горна Оряховица. Нападенията срещу България не са само по въздух, в началото на декември 1942 обстрелват селищата в Северното Черноморие. А съветска подводница атакува и потапя кораба „Струма“, при което загиват над 700 пътника.
      • Сп
        Спиро Картечаро
        0 0
        16:57, 16 авг 2021
        Ха , Ха .. Съветска Авиация - един самолет , се освобождава от бомба на голо поле .
        Няма пострадали , няма и реакция от Царя и Оравителството .
    Последни новини