От х:

Днес в x:

Изяли сме вече 24 тона от съмнителното свинско. Взеха проби в София, Пловдив и Хасково

Инспекторите на ДВСК установиха, че цялото количество ирландско свинско месо, внесено в страната от 1 септември досега е 100 592,36 кг.

От пазара вече са възбранени и изтеглени 76 394,9 кг. ирландско свинско и готови продукти - 78 600 броя консерви и 15 263 кг. трайни и малотрайни колбаси.

24 197,46 кг. вече са били реализирани на пазара преди България да получи нотификациите от общата информационнна система RASFF на 6, 7 и 8 декември тази година. Партидата е пристигнала на територията на България на 15 октомври 2008 г.

Ветеринарните инспектори взеха 3 сборни проби от 3 партиди ирландско свинско, влязло у нас след 1 септември т.г. Те са направени в хладилни бази за съхранение в София, Пловдив и Хасково.

При взимането на пробите стриктно са спазени изискванията на ЕС за изследване на храни за наличие на опасни за здравето замърсители. В документите е описано място, произход, партида и собственик.

Генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов днес участва в среща на генералните директори на ветеринарните служби на ЕС в Брюксел, на която се обсъжда и проблемът със свинското месо от Ирландия, за което има съмнение, че е замърсено с диоксин. До края на деня се очаква участниците да вземат решение как страните ще процедират с внесените пратки ирландско месо.

Ирландското месо е поставено под възбрана със заповед на генералния директор на НВМС д-р Йордан Войнов. От понеделник до днес ветеринарните служби провериха общо 112 хладилни бази и 437 месопреработвателни предприятия в цялата страна.

Кризисният щаб към НВМС извършва цялостна координация по случая между НВМС, Министерство на земеделието и храните, Министерство на здравеопазването, Европейската комисия и Ирландската агенция по контрол на храните.
Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини