От х:

Днес в x:

Два бона за шамар вкъщи. Преглед на националния печат

Бюджетът ще помага на бизнеса с "кризисни" заплати, пише „Дневник". Как със средства от бюджета да се подпомогнат предприятията, за да не съкращават работници заради кризата, са обсъждали представители на социалното министерство, бизнеса и синдикатите на среща с премиера Сергей Станишев и вицепремиера Меглена Плугчиева. Това съобщи в понеделник министърът на труда Емилия Масларова. От социалното министерство уточниха също, че догодина се предвижда около 10 хил. безработни да получат до 50 хил. лв. за започване на собствен бизнес по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".
Засега се обсъждат два варианта. Единият се отнася само за работещи по трудов договор и предвижда предприемачите, вместо да ги съкращават, да намалят работния им ден, като държавата поеме част от заплащането им. В другия Министерството на труда се ангажира да дава до 300 лв. на месец на работодател, който наеме съкратен заради финансовата криза работник.
Според бизнеса, от една страна, така ще се предотвратят масовите уволнения и фалити, а, от друга - компаниите, които са принудени да свият производството си, ще могат да запазят обучените си кадри. Въпросът трябва да бъде разрешен спешно, за да бъдат подпомогнати предприятията от секторите, в които съкращенията вече започнаха, като шивашката промишленост и туризма, каза Евгений Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), която е предложила схемата с намаленото работно време. По думите му при този вариант компаниите ще плащат на предвидените за съкращение служители половината от заплатата, а с добавката от бюджета ще се спестят и средства на държавата, които иначе биха отишли за обезщетения на безработни и субсидии за заетост.
Подобна идея са лансирали и от КНСБ. Синдикатите предлагат чрез бюрата по труда да се изплащат 50% от минималната работна заплата в зависимост от това с колко е намалено работното време. Те са пресметнали, че ако програмата обхване 100 хил. работници за половин година, за изпълнението й ще са необходими 72 млн. лв.
От социалното министерство отказаха коментар за каква сума става въпрос, тъй като тя ще зависи от избрания вариант. Министър Масларова обясни, че бонусите за работодателите, които задържат персонала си на намалено работно време, ще се доплащат от Националния план за действие по заетостта. По него се предвижда над 27 млн. лв. да бъдат похарчени за стимулиране на бизнеса да наема работна ръка, но окончателният размер на средствата ще бъде определен с приемането на републиканския бюджет за 2009 г. Според проекта му за активни политики на пазара на труда догодина ще бъдат отделени общо 190 млн. лв.
За да получат средствата, работодателите ще трябва да подадат заявки в бюрата по труда. Предприемачите трябва да опишат с колко предвиждат да бъде намалено работното време и за колко служители ще важи. След това ще трябва да се обосноват пред регионалните съвети за сътрудничество, в които влизат представители на синдикатите и бюрата по труда, че производството им наистина се е свило заради кризата. Все още не е решено с какви документи ще се доказва това. От министерството на труда заявиха, че не се опасяват заявките за подпомагане да надхвърлят финансовите им възможности. Ако това все пак се случи, към програмата ще бъдат пренасочени средства, предвидени за други мерки за заетост.
Екипът на Масларова от своя страна предлага като мярка срещу евентуалната безработица на работодателите да се изплаща бонус до 300 лв. месечно за всеки нает съкратен заради финансовата криза работник. Парите ще покриват минимална заплата плюс осигуровките. Собствениците на компании ще могат да кандидатстват за помощите също в бюрата по труда. Прогнозата е, че по този начин може да се осигури работа на 5 хил. души. Освен това идеята включва и професионално ориентиране и консултиране на съкратените заради кризата.
Още един поправителен изпит за ФАР, предрича „Дневник". Техническа мисия на Брюксел през януари ще провери управлението на проекти по програма ФАР в областите на правосъдието, здравеопазването и социалните дейности, които се управляват от финансовото министерство. Резултатите ще бъдат един от показателите дали да бъде размразена част от спрените средства по предприсъединителната програма, съобщи ръководителят на Генерална дирекция "Разширяване" към Европейската комисия Майкъл Лий.
След три остри писма, в които подложи на унищожителна критика системите за управление на средства по ФАР в регионалното и във финансовото министерство, в понеделник Майкъл Лий дойде за няколко часа в София и се срещна с премиера Сергей Станишев, вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева и зам.-министъра на финансите Димитър Ивановски, национален ръководител на средствата от ЕС. В лаконичното си изказване пред медиите шефът на дирекция "Разширяване", към когото бяха насочени основните критики от българските власти, беше изключително дипломатичен и похвали свършеното през последните месеци. Вицепремиерът Плугчиева запази нетипично мълчание.
По думите на Лий голям напредък бил постигнат в затягането на контролните механизми и набирането на персонал в Централното звено за финансиране и договаряне (ЦЗФД) към Министерството на финансите. То и агенция ФАР към регионалното министерство останаха без акредитация и еврофинансиране. Майкъл Лий обвърза връщането на финансирането за "замразените проекти" с времето и допълнителните стъпки, които правителството в София трябва да предприеме.
Източник на "Дневник" коментира, че Европейската комисия е останала доволна от свършената работа, но искала да се убеди, че това не е временно раздвижване, а трайна тенденция. По-големи шансове да си върне акредитацията имало звеното във финансовото министерство. Майкъл Лий е изтъкнал голямата разлика между напредъка в ЦЗФД и постигнатото от агенция ФАР към регионалното министерство. Дори след като тя беше оглавена от зам. регионалния министър Савин Ковачев, докладването на нередностите е продължило да се бави. Сигнали пък се подавали само ако има констатации в одиторски доклади. Затова през януари ще се инспектират само проектите в ресора на централното звено. За тези в агенцията, ръководена от Савин Ковачев, не е определено кога ще има проверка.
Визитата на Лий в София не се размина без контраатака, дошла точно от изпълнителния директор на най-проблемната агенция по ФАР. Рано сутринта пред БНР зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев обяви, че една голяма част от изводите на експертите от Генерална дирекция "Разширяване" са "проява може би на някаква поръчкова схема, която се разиграва с програма ФАР в Република България". Според него критиките на евроекспертите към агенцията могат да бъдат синтезирани в 17 основни твърдения, а не повече от 4-5 от тях са действително упреци към работата. "Останалите твърдения са плод на чисто доктринерни спорове, недостатъчна събрана информация или изкривено интерпретиране на информацията", заяви Ковачев. Той е оплака, че Главна дирекция "Разширяване" не е предоставила одитните доклади на българската страна, като призна в същото време, че това би било изключение от практиката й. Критиката за липса на технически опит на членове в оценителските комисии беше контрирана с обяснението, че не се посочват конкретни комисии и имената на техните членове.
"Репутацията на България вече е разклатена, а повторното й изграждане ще е бавно", предупреди в понеделник в София еврокомисарят Меглена Кунева. Тя каза, че когато една страна има проблеми с правосъдната система или висок индекс на корупция, какъвто е случаят с България, то тогава тя се приема за рискова и върху нея е нормално да има повече проверки. "Мониторинг не е лоша дума", заяви още тя.Меглена Кунева, която няколко години беше министър по европейските въпроси, каза още, че Европейската комисия няма специално отношение към София. "Не може да се чака с месеци, за да се докаже, че има конфликт на интереси", коментира тя и допълни, че София има проблем със спазването на правилата за обществените поръчки, финансовия контрол и съдебната система.
Британецът Майкъл Лий стана една от най-често цитираните и коментираните личности у нас. Директорът на главна дирекция "Разширяване" към Европейската комисия, който в понеделник по своя инициатива направи посещение в България, събра негодуванието на управляващите в последните седмици. След решението окончателно да бъдат отнети акредитациите на две агенции по ФАР и след трите остри писма до властите той беше обвинен, че действа на своя глава, без одобрението на Европейската комисия, прилага "двоен стандарт".
Възпитаникът на Оксфорд, доктор по политически науки, си е заслужил в Брюксел славата на един от "ястребите" в комисията, просто защото настоява за нулеви компромиси към страните - кандидатки за членство.
У нас пък му беше приписано подчертано негативно отношение към България.
Всъщност Лий, който има трийсетгодишна кариера в Европейската комисия, се занимава с България от самото начало на евроинтеграцията. Още от времето на кабинета "Костов" прави впечатление с педантичното си отношение. Тогава той е високопоставен служител в дирекция "Разширяване" и в ресора му попадат Турция, Кипър, България, Малта и Румъния. Юлиана Николова от екипа на главния преговарящ от българска страна в този период посочи в понеделник пред Re:TV, че Лий е бил изключително стриктен към България, но никога не е имал негативно отношение. Помни се крилатата му фраза "Разширяването не е конкурс по красота", казана по повод често правените сравнения с Румъния коя държава може да претендира с по-голямо основание за "действаща пазарна икономика". Лий работи със София и по времето на кабинета "Сакскобургготски". Когато през 2002 г. идва у нас, отбелязва, че страната е извършила забележителен напредък. Още тогава обаче посочва, че ЕС не е особено доволен от начина, по който България харчи фондовете, отпускани по програмите ФАР и САПАРД. И отправя предупреждение, че в бъдеще страната би могла да има още по-големи проблеми с усвояването на европейските пари, напомня, че то ще се "гледа под лупа". До голяма степен на него се дължи и решението на Брюксел да наложи мониторинга върху правосъдната система, корупцията и организираната престъпност и след присъединяването.
Позицията на Лий е една от най-високопоставените в Европейската комисия, тъй като директорите на дирекции стоят само едно ниво под комисарите. През 1977 г. започва работа в дирекцията за външни отношения, след което постепенно изкачва йерархическата стълбица, минавайки през няколко дирекции и поста главен преговарящ за Чехия и Полша. През 1999 г. еврокомисарят по външните работи Ханс ван ден Брук налага санкция на Полша, с която намалява значително средствата, с които страната разполага по ФАР заради нередности и измами при управлението на програмата. Смята се, че зад това решение стои Майкъл Лий, който тогава е бил член на политическия кабинет на Ван ден Брук.
Два бона за шамар вкъщи, отбелязва „Монитор". До 2000 лв. ще е глобата за шамар вкъщи според подготвяните поправки в Закона срещу домашното насилие.
Това съобщи вчера Татяна Костова, държавен експерт от Министерството на правосъдието, координатор на работната група, която ще ремонтира действащия от 2005 г. закон.
Санкциите, които ще отнасят насилниците родители, които бият или тормозят децата си, или съпрузите, които прилагат физическо насилие вкъщи към нежните си половинки, ще скочат от 200 на 500 и от 1000 на 2000 лв. С поправките в документа отговорни за агресията вкъщи ще са и двойки, които живеят на семейни начала, както и родители, които в присъствието на децата си упражняват юмручното право върху съпругите си. Съдът ще може да налага алтернативно вместо парична глоба насилниците да полагат общественополезен труд, мярка, заложена и в Закона за опазване на обществения ред. Втори вариант на обсъжданите промени в закона обаче предвижда глобите да не се вдигат, тъй като и в момента те са трудно събираеми и се отразяват негативно на семейните бюджети. Законовите промени регламентират и така нареченото емоционално насилие над детската психика, когато родителите правят рожбите си чести свидетели на техните скандали и побоища.
Да се създаде фонд, който да финансира програмите за защита срещу домашното насилие, обсъжда още работната група към Министерството на правосъдието. Той ще се управлява от управителен съвет, а редът за събиране на средствата в него ще се регламентира с наредба на Министерския съвет. Така България ще изпълни една от директивите на Съвета на Европа за превенция срещу домашното насилие, която изисква да се отделят минимум средства от държавния бюджет за борба с агресията вкъщи. Въпреки че в Европа минимумът, който данъкоплатците ще трябва да дават от джоба си, е едно евро, у нас той ще събере около 4-5 млн. лв., прогнозира Костова. Тези средства ще финансират програми за възстановяване на пострадалите и мерки за превенция на жертвите, които са залегнали в програмите на неправителствените опганизации.
Сега Фондация "Асоциация Анимус" и Център "Надя" събират пари главно от дарения . Средствата от фонда ще им помогнат да поддържат вече съществуващите центрове за консултации, кризисни пунктове, защитени жилища, психологически и юридически консултации и т.н. Ако поправките минат, за в бъдеще насилниците ще трябва да заплащат за услугите , които държавата им отпуска, за да ги превъзпитава. Законопроектът ще трябва да влезе за разглеждане в МС, а след това и в дневния ред на парламента.
По дадни на статистиката през 2006 и началото на 2007 г. в София са приключили едва 417 дела, в които жертви на агресията са получили възмездие. Да се изработи Национална платформа за превенция на домашното насилие и помощ за пострадалите (2009-2018 г.) бе основна цел на проведената вчера в София кръгла маса на тема „Мерки за предотвратяване на домашното насилие".

Парното краде по 20 бона от блок, предупреждава „Стандарт". Парното взима с измама по 20 бона от всеки блок за месец. Номерът е в по-ниската температура на топлата вода, която се пуска по радиаторите. Разкритието направи шефът на федерацията на потребителите Павел Кърлев. Воден от него екип направи замерване в абонатната станция на жилищен блок в столичния квартал "Света Троица".
"Оказа се, че в апартаментите влиза вода с 4-5 градуса по-студена от обявената във фактурите", обясни Кърлев. С тази измама "Топлофикация" пести енергия за подгряване. Хората пък плащат за услуга, която реално не получават.
Според изчисленията на инженери за месец от средно голям блок по този начин може да се вземат около 20 хиляди лева над реалната стойност на отоплението.
"Реално столичани плащат парно, което топли с 68 градуса, тъй като това е температурата, по която се начислява цената. В жилищата им обаче пристига вода, която е 42 градуса", обясни още Кърлев. Според него подобно ужилване се практикува масово спрямо столичните абонати.
"Трябва да получим адреса на блока и да направим проверка и замерване, тогава ще може да се коментира въпросът", отговориха вчера от "Топлофикация София".
Умрял, Карамански взе 1/2 милион за декар нива, съобщава „24 часа". Близо 500 хил. лв. ще плати държавата на трите дъщери на убития в края на 1998 г. Иво Карамански заради отчужден имот до Капитан Андреево.
През парцела от 1220 кв. м, който е на метри от входа на граничния пункт, ще минава магистрала "Марица". Кабинетът оценил имота на около 68 хил. лв., но експерт вдигнал оценката 7 пъти и трима висши административни съдии се съгласили с него.
Шефът им Константин Пенчев изпрати сигнал до ревизорите на Темида заради драстичното разминаване.
Държавата ще плати около 480 хил. лв. на трите дъщери на убития в края на 1998 г. Иво Карамански - Десислава, Ралица и Александра, заради отчужден наследствен имот до Капитан Андреево.
Решението на Върховния административен съд (ВАС) стана известно дни след като Софийският градски съд постанови рекордно обезщетение за друг отчужден имот - 732 800 лв. за 129 кв. м в кв. Младост 1, през които ще мине столичното метро.
Парцелът от 1220 кв. м на Карамански е на метри от входа на граничния пункт Капитан Андреево. През него ще минава магистрала "Марица". С решение от 30 ноември 2007 г. кабинетът решава да компенсира трите наследнички с 67 815 лв. Сумата е определена от държавен оценител.
Недоволни от размера на обезщетението, те го атакуват пред Върховния административен съд. Тримата висши магистрати, ангажирани с казуса, призовават за процеса не само дъщерите и правителството, но и Национална агенция "Пътна инфраструктура", строителното и финансовото министерство като заинтересовани от случая. На 7 февруари съдиите нареждат на експерт да каже колко струва имотът, отчужден от държавата. Вещото лице Спас Милчев представя становището си девет месеца по-късно. Според заключението му парцелът струва 477 691 лв. - 7 пъти повече от първоначално определената цена.
Никой не оспорва мнението му. Агенция "Пътна инфраструктура", финансовото и строителното министерство изобщо не вземат написаните за тях копия от експертизата - те стоят в папките по делото. Трите ведомства са редовно призовани за заседанието по казуса на 10 ноември, но не изпращат юрисконсулти.
В съдебната зала юрисконсултът на Министерския съвет също не възразява срещу по-високата цена на имота. Той препоръчва съдът да приеме заключението на експерта.
Тримата съдии се съгласяват с оценката на парцела, дадена от Милчев, и нареждат на държавата да изплати 477 691 лв. обезщетение на дъщерите на Иво Карамански. Решението им от 3 декември е окончателно, не подлежи на обжалване.
Озадачен от огромната разлика в оценката на отчуждения имот, направена от експертите на държавата и от вещото лице по делото, шефът на ВАС Константин Пенчев изпрати сигнал до ревизорите на Темида.
Той иска инспекторите да проверят случая не само заради драстичното разминаване в оценките, но и заради безкритичността, в която експертизата е приета от подчинените му магистрати и държавата. Съдът не е длъжен да приеме мнението на никой експерт, може да се съобрази с него или да не го стори.
"Не е възможно един и същ имот по почти едно и също време да бъде оценен толкова различно. Подобно разминаване за мен винаги поражда съмнение за корупция или некомпентност", коментира Пенчев.
По закон оценката на имота се определя към момента на отчуждаване, като се сравни със сумите, за които са продадени съседни парцели. Експертът Милчев установил, че имот, съседен на този на Карамански, бил продаден по 43 лв. на кв. метър. Друг съседен парцел обаче бил продаден за бензиностанция на "Лукойл" по 590 долара на кв. м. Изчислил, че средноаритметичното между двете е около 200 евро на кв. м, и така получил компенсацията от 477 691 лв., която държавата дължи на трите дъщери на Карамански. Утре Пенчев ще повдигне въпроса на заседанието на Висшия съдебен съвет. Той ще поиска висшите магистрати да наредят на ревизорите на Темида да проверят внимателно всички дела за компенсации за отчуждени имоти и да предложат промени в закона, ако се налагат.
Пенчев настоява и за приемането на закон за вещите лица. Трябва да има по-строги изисквания и по-строга отговорност, включително и гилдийна, към експертите, които на практика решават делата, мотивира се той.
Съд се гаври 8 месеца с Манол Велев, отбелязва „Труд". Осем месеца съдът отказва на Весела Лечева да стане настойник на съпруга си Манол Велев, за да може да взема фатално важни решения за неговото здраве. Съдът настоява Велев, който е в кома от юли 2007 г., лично да се яви на делото.
Това е абсурд, беснее Весела Лечева. "За два часа в Израел от съда получих документ за настойничество, за да се спаси човешки живот. У нас съдът показа колко е незначителна за него подобна трагедия, заяви шефката на ДАМС пред "Труд".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини