От х:

Днес в x:

Откриха 60 тона съмнително ирландско месо у нас

Инспектори на ДВСК наложиха възбрана на огромно количество свинско месо днес.
Те засякоха 60 тона свинско, внесено от Ирландия в началото на декември т.г., което би могло да съдържа опасното вещество диоксин.
Партидите са открити до 11,00 часа днес в хладилни бази за съхранение в София и Пловдив.
Със заповед на генералния директор на НВМС д-р Йордан Войнов ще се налага възбрана и ще се изземва всяко количество ирландско свинско месо, както и продуктите, в които то е било вложено.
До края на деня ще бъдат проверени всички 112 хладилни складови бази на територията на цялата страна. До сряда, 10 декември, ще бъдат инспектирани и всичките 437 месопреработвателни предприятия. От тях ще се изисква също информация в кои партиди е било вложено месото, като по този начин готовата продукция ще се проследява до магазинната мрежа.
Националната ветеринарномедицинска служба създава кризисен щаб, в който са включени и представители на Дирекция "Качество и безопасност на храните" към МЗХ и представител на Министерство на здравеопазването.

Главно управление на НВМС е препоръчало на частна фирма да върне обратно в Ирландия пътуващи за България няколко камиона свинско месо.

България е получила сигнал за заразеното с диоксини ирландско свинско месо чрез информационната система за бързо осведомяване, която действа на територията на ЕС0-  RASFF. Основният по-подробен сигнал е получен по същата система от Европейската комисия на 7 декември.
В нотификацията от Брюксел са посочени две ирландски предприятия, които са произвеждали свинско месо, което би могло да бъде заразено с диоксин.
Днес в 12.00 часа е получена нова нотификация за трето предприятие в Ирландия. От ирландската Агенция по безопасност на храните все още разследват как диоксинът е попаднал в свинското месо.
 
България е изпратила запитване до Ирландската ветеринарна служба в кои партиди месо е било засечено опасното вещество диоксин.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини