От х:

Днес в x:

8 °C

Очакват ни магнитни бури - ставаме раздразнителни

Силни магнитни бури ни очакват до края на месеца. За тяхното естество и влиянието им върху нас говориха в "България сутрин" психиатърът Веселин Герев и геофизикът от БАН доц. Петя Трифонова.

"Влиянието им се усеща 12-24 часа след пика на магнитното поле. При здравите хора резките му колебания предизиква главоболие, лек световъртеж, сърцебиене, чести препотявания и други. След пика на магнитните бури имаме проблемен сън. Ставаме по-нервни и раздразнителни", обясни психиатърът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че проблемите идват след появата ни на открито. Веселин Герев подчерта, че особено чувствителни са хората със сърдечно-съдови, ендокриннни и психични заболявания. 

"Психиката ни работи на принципа на страха. В един момент е много удобно човек да се оправдае с магнитните бури за неудачи в ежедневието. Ако човек не знае, че има магнитни бури, изобщо няма да ги усети", посочи гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

От думите му стана ясно още, че хората с нарушено кръвообращение се чувстват добре по време на магнитни бури.

От доц. Петя Трифонова научихме, че магнитните бури представляват резки и силни смущения в геомагнитното поле, причинени от слънчевите изригвания. Днешният ден също започва с магнитна буря, която може да се развие по различен начин. 

"Последните дни се характеризират със смущения в геомагнитното поле, които ще продължат. Очаква се до края на месеца да има такива смущения, но няма да е нещо сериозно", уточни геофизикът пред Милена Енчева.

Доц. Трифонова добави, че около 90% от магнитните бури в България са умерени. Едва два пъти у нас са регистрирани най-високите стойности от 9 К-индекса. 

"При глобална буря достигаме стойности 7 и 8, което е сериозен проблем за инфраструктурата", посочи специалистът.

 

Източник: http://www.bgonair.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини