От х:

Днес в x:

8 °C

16 дни без петна - достигнахме ли слънчевия минимум?

Изображения на НАСА разкриват, че по повърхността на слънцето не се забелязват никакви петна, което подсказва, че сме достигнали слънчевия минимум.

Слънчевият минимум бележи период на намалена активност и настъпва на всеки 11 години. През това време слънчевите петна и изригвания не са толкова чести.

Турбулентната иначе слънчева повърхност добива идиличен вид, но това измамно спокойствие може да доведе до магнитни бури, които да засегнат работата на сателитите, въздушния трафик и дори да доведат до прекъсвания в електрозахранването.

По време на пика на слънчева активност, така наречният слънчев максимум, слънцето е осеяно с петна, някои с големината на Юпитер.

Макар това само по себе си да не представлява опасност за планетата, може да причини магнитни бури и да постави на риск астронавтите и сателитите отвъд атмосферата.

Сайтът Space Weather съобщи, че слънцето е без петна 16 последователни дни – ясен знак, че сме достигнали слънчевия минимум.

Много хора си мислят, че слънчевият минимум не е интересен. Но това не е вярно.

Тази фаза от слънчевия цикъл причинява допълнителни космически лъчи и продължителни дупки в слънчевата атмосфера.

Когато слънцето излезе от периода на минимума, е много вероятно да станем свидетели на силни експлозии по повърхността му.

НАСА разпространи впечатляващи снимки на чудовищна слънчева активност, записани от Solar Dynamic Observatory през 2011, на които се вижда какво можем да очакваме, когато слънчевият минимум приключи.

Забавянето на слънцето често причинява временно охлаждане на земната атмосфера.

Когато слънцето достигнало своя минимум между 1650 и 1710, според НАСА, Земята навлязла в състояние на “дълбоко замразяване”, а осветеността на звездата намаляла леко.

Намирайки се в разгара на по-студен период, наречен Малък ледников период, Европа и Северна Америка замръзнали: алпийски ледници се разпрострели върху обработваеми площи , морският лед си проправил път на юг от Арктика, а известните канали в Холандия редовно замръзвали – събитие истинска рядкост в наши дни.

Слънцето преминава от състояние на слънчев максимум в състояние на слънчев минимум на всеки 11 години.

По време на максимумите слънчевите петна и изригвания зачестяват, повишавайки температурите на планетата.

Когато НАСА рагистрира необичайно голям броя петна по слънчевата повърхност през 2014, заяви, че следващият минимум ще настъпи през 2019-2020.

Астрономите обикновено свързват периодите на слънчеви минимуми с по-ниски температури заради “естествения нагряващ механизъм” на слънцето по това време.

Източник: dailymail.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини