От х:

Днес в x:

Светодиоди от чуден материал могат да революционизират осветлението и екраните

В соларните панели фотоните биват превърнати в електричество от евтини, лесни за изработване материали, наречени перовскити. Сега учени накараха перовскитите да правят обратното, като превръщат електроните в светлина с ефективност на равна на тази на комерсиалните органични светодиоди (LED) в екраните на мобилните телефони и телевизорите.

Изследователите съобщaават в АdvancesScience, че са използвали 3D принтер за моделиране на перовскити за използване в пълноцветни дисплеи.

"Това е фантастичен резултат и е много вдъхновяващ", казва Ричард Прияд, физик от Университета в Кеймбридж в Обединеното кралство, чийто екип създаде първия перовскитов светодиод през 2014 г. Резултатът дава надежди, че компютърните екрани и гигантските дисплеи в бъдеще ще се състоят от тези евтини кристални вещества, изработени от обикновени съставки. Все пак, имайте предвид, че новите перовскитови дисплеи все още не са готови за комерсиална употреба.

Материалите в сегашните полупроводникови светодиоди, включително органичните версии, изискват обработка при високи температури във вакуумни камери. Обратно, перовскитите могат да се приготвят просто чрез смесване на техните химически компоненти в разтвор при стайна температура. Необходима е само кратка термична обработка, за да ги кристализира. И въпреки че перовскитните кристали се образуват с несъвършенства, тези дефекти обикновено не разрушават способността на материалите да излъчват светлина.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини