От х:

Днес в x:

Нов материал превръща светлината, топлината и движенията в електричество - едновременно

Учени откриха минерал, който притежава свойството да извлича енергия от няколко източника едновременно и да превръща слънчевата, топлинната и кинетичната енергия в електричество.

Минерелът е вид перовскит – семейство минерали с характерна кристална структура. За пръв път учените идентифицират негов представител, който може да преобразува енергия от трите източника при стайна температура.

От изобретяването на първата соларна клетка от перовскит през 2009, на този минерал бяха възлагани огромни надежди.

Този вид фотоволтаични клетки се оказах по-евтини и ефикасни от традиционните силициеви соларни клетки. Ефективността им нарасна от 3.8% през 2009 до 22.1% през 2016, което ги прави най-бързо развиващата се соларна технология в момента.

Слънчевата енергия обаче има един голям недостатък: какво се случва, когато навън има слаба или никаква слънчева светлина ?

Екип от Университета в Оулу, Финландия изследвал различни видове перовскит, за да установи кой от тях би могъл да извлече енергия от различни източници. Идеалният кандидат се оказал минерал наречен KBNNO.

И докато минералът никога няма да захрани дома ви с електричество толкова ефикасно, колкото соларните клетки от перовскит, изследователите твърдят, че той може да се използва в електронни устройства, като телефони, лаптопи и други смарт джаджи, които скоро ще навлязат в употреба в домовете ни и на улицата.

Материалът ще насърчи развитието на интернета на нещата и смарт градовете, в които устройствата консумиращи енергия ще станат по-устойчиви.

Подобно на всички останали видове перовскит, KBNNO е фероелектричен материал. Това означава, че е осеян с миниатюрни електрически диполи, които функционират като стрелки на компас.

Когато магнит се доближи до компас, стрелките му започват да се движат в определена посока. По подобен начин, когато фероелектричен материал бъде изложен на температурни промени, подредбата на диполите се нарушава, а това генерира електричество. Свойството е известно като пироелектричество.

Изследователи идентифицираха фотоволтаичните възможности на KBNNO преди години, те установиха, че е възможно материалът да проявява и други свойства, но само при изключително ниски температури – няколкостотин градуса под нулата.

Когато изследвали свойствата му при стайна температура, те открили, че макар другите видове перовскит да го превъзхождат, що се отнася до генерирането на електричество от един-единствен източник, фактът, че той може да произведе електричество от три различни източника едновременно го прави още по-ценен в определени ситуации.

Учените са открили начин да модифицират състава на KBNNO, с цел да подобрят качествата му. По тази причина очакванията са ефективността му да нарасне. Уникалното на KBNNO е, че кристалната му структура успява да извлече енергия от трите източника, без да се налага да се добавят допълнителни слоеве от различни материали.

Както често става с подобни открития, ще мине много време преди минералът да се появи на пазара, но изследването ясно демонстрира, че имаме оскъдни познания за свойствата на земните минерали.

Ако един от тях би могъл да ни освободи от тиранията за зарядните кабели, ние ще сме много щастливи.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
09 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
09 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
09 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
09 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
09 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
09 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
09 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
09 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
09 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
09 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
09 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
09 апр 2020
Последни новини