От х:

Днес в x:

2 °C

Потънал кораб крие тайни за човечеството

Малкият гръцки остров Антикитера в Егейско море стана фокус на световна сензация в археологията. На дъното на морето край острова учени от гръцкото министерство на културата и от Океанографския институт Уудс Хол (WHOI) откриха човешки скелет на 2000 години - най-старият намерен досега. Тази важна находка ще позволи на изследователите да разкрият повече подробности за трагедията на кораба, при която около 65 години преди новата ера е загинал човек, чиито скелет сега става достояние на науката. Вероятно скелетът е на моряк от екипажа или на пътник. Костите от скелета ще хвърлят и светлина върху античните мореплавателни традиции, както и върху начина на живот на хората от онова време, обясниха от гръцкото министерство на културата.

Предполага се, че потъналият кораб е бил търговски или товарен. Допуска се също, че плавателният съд може би е пренасял зърно. Учените всъщност още нямат точен отговор на този въпрос.
Останките на кораба са открити още през 1900 г. от гръцки гмуркачи, които търсели морски гъби. Разбилият се в древността по неизвестни причини край остров Антикитера кораб е една от най-големите останки на намерен досега потънал древен кораб. През изтеклия век от откритието на дебрите на кораба досега на мястото на корабокрушението са събрани над 300 различни предмети и останки, включително така наречения "Антикитера механизъм", както и части от костите на пътниците и екипажа на борда на кораба. Механизмът е астрономически уред, за който съвременните учени също нямат сигурно обяснение. Някои смятат, че това е инструмент за определяне на посоките по звездите. Други изследователи излагат теория, че уредът може би е служил като машина за предсказване на бъдещето. Но сега за първи път археолозите са попаднали на много останки на скелет на мястото на корабокрушението. Това дава възможност за уникални ДНК изследвания. Надеждата на изследователите е, че те ще могат да определят етноса и географския произход на една от жертвите на корабокрушението, станало преди новото летоброене.

Частите от череп и други кости, намерени сред парчета керамика по време на разкопките, са били на човек, който е бил на борда на кораба, когато е потънал, обясниха от гръцкото министерство на културата. Редица признаци показват, че корабът е потънал много бързо.
Очаква се ДНК изследването да покаже възрастта и пола на човека. Ако се окаже, че това е жена, това ще значи, че товарният кораб е превозвал и пътници, казва Ангелики Симоси, оглавяваща дирекцията за подводни антики към министерството на културата на Гърция. ДНК изследванията ще са готови идния месец.
На кораба е намерен и уред, който се е използвал, за да се измерва морската дълбочина. Подобен на него е открит и при разкопките през 1900-1901 г. Според Ангелики Симоси последните разкопки, извършени на 52 метра дълбочина съвместно от Океаноложкия институт "Уудс Хол" и министерството на културата на Гърция, биха могли да разкрият много повече.
"До мястото е много трудно да се достигне, а условията са много тежки", казва Симоси. "Постоянно излизат нови находки от мястото на корабокрушението и вярвам, че това е само началото", добавя тя, цитирана от Ройтерс.

.
 

Източник: http://www.standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалните ви ангажименти да ви занимават и през почивните дни. Това едва ли ви изненадва и още по-малко разочарова. Работата ви носи удовлетворение, пък и не е толкова натоварена, колкото интересна. Посветете й се и днес, заслужава си. Благоприятен период за нови начинания и планиране на дългосрочни проекти.
28 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Сега енергията ви е в изобилие, затова отрано се замислете как най-добре да използвате тази благодат. Придобивате нови познания и умения. Любовта ви се усмихва, затова е твърде вероятно да пренебрегнете част от професионалните си задължения, за да прекарате времето си с любимия човек.
28 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще станете съпричастни на чуждите проблеми и ще им посветите голяма част от времето си днес. Не пренебрегвайте задачите си, особено онези, които са със срок днес. Неотложни решения ще ви подтикнат към адекватни и бързи реакции. За много от вас денят се свързва и със спонсорство и реализирани финансови сделки.
28 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса,одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
28 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умората ще ви подтикне да потърсите тихо място за отмора. Уважавайте желанието и на другите да се чувстват спокойни, отнесете се с разбиране към проблемите им. Новини, свързани с финансите ви ще подобрят настроението ви, но и ще ви направят по-активни в уреждане на срещи и други делови задачи.
28 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Грижейки се за интересите си, ще проявите разбиране към работата и проблемите на околните, с което ще ги приобщите към работата си. Без да се оставяте на случайността, ще действате съобразно новите условия, както на работното място, така и в обществено-политически план. Предложение за работа или обучение в чужбина за други.
28 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Здравето ви ще ви застави да потърсите нетрадиционни методи на лечение. Любим човек също би ви помогнал да се разтоварите от напрежението и да се заредите с позитивни мисли. Дайте си сметка, че умората засилва притесненията ви, като ви прави нервни и раздразнителни. По-леко ще ви стане и от новината, която ще ви поднесат вечерта.
28 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С лекота ще осъществявате идеите си днес. Ще очаровате с присъствието си и ще срещате разбиране и съпричастност. Няма да се затрудните и в общуването с деловите си партньори. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. За здравето трябва да се погрижите, съществува опасност от настинки и хронични страдания.
28 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се противопоставяйте сляпо на нововъведенията около вас. Изслушайте застъпниците им, може би наистина имат право. Насочете енергията си в позитивна насока. Изявете потенциала си. Възможности за това не липсват, просто трябва да вдигнете поглед. Близост и хармония с човек от обкръжението ви.
28 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С поведението си респектирате околните и така съзнателно ги подчинявате на волята си, спестявайки си изненади. С навременните си действия по интересуващ ви въпрос ще благоприятствате професионалното си развитие. Не позволявайте да се показвате отегчени пред някой, който ви интересува.
28 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстои ви решаването на важен въпрос. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек, на когото бихте могли да се доверите. Вечерта се заемете с нещо приятно и разтоварващо. Работата не е за предпочитане.
28 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят е удачен за експерименти от всякакъв род. Ентусиазмът ви е заразителен и отваря всички врати пред вас. Великодушието ви ще ви спечели нови приятели. Отдайте се на желанията си - днес почти всичко ви е позволено.
28 яну 2021
Последни новини