От х:

Днес в x:

13 °C

Потънал кораб крие тайни за човечеството

Малкият гръцки остров Антикитера в Егейско море стана фокус на световна сензация в археологията. На дъното на морето край острова учени от гръцкото министерство на културата и от Океанографския институт Уудс Хол (WHOI) откриха човешки скелет на 2000 години - най-старият намерен досега. Тази важна находка ще позволи на изследователите да разкрият повече подробности за трагедията на кораба, при която около 65 години преди новата ера е загинал човек, чиито скелет сега става достояние на науката. Вероятно скелетът е на моряк от екипажа или на пътник. Костите от скелета ще хвърлят и светлина върху античните мореплавателни традиции, както и върху начина на живот на хората от онова време, обясниха от гръцкото министерство на културата.

Предполага се, че потъналият кораб е бил търговски или товарен. Допуска се също, че плавателният съд може би е пренасял зърно. Учените всъщност още нямат точен отговор на този въпрос.
Останките на кораба са открити още през 1900 г. от гръцки гмуркачи, които търсели морски гъби. Разбилият се в древността по неизвестни причини край остров Антикитера кораб е една от най-големите останки на намерен досега потънал древен кораб. През изтеклия век от откритието на дебрите на кораба досега на мястото на корабокрушението са събрани над 300 различни предмети и останки, включително така наречения "Антикитера механизъм", както и части от костите на пътниците и екипажа на борда на кораба. Механизмът е астрономически уред, за който съвременните учени също нямат сигурно обяснение. Някои смятат, че това е инструмент за определяне на посоките по звездите. Други изследователи излагат теория, че уредът може би е служил като машина за предсказване на бъдещето. Но сега за първи път археолозите са попаднали на много останки на скелет на мястото на корабокрушението. Това дава възможност за уникални ДНК изследвания. Надеждата на изследователите е, че те ще могат да определят етноса и географския произход на една от жертвите на корабокрушението, станало преди новото летоброене.

Частите от череп и други кости, намерени сред парчета керамика по време на разкопките, са били на човек, който е бил на борда на кораба, когато е потънал, обясниха от гръцкото министерство на културата. Редица признаци показват, че корабът е потънал много бързо.
Очаква се ДНК изследването да покаже възрастта и пола на човека. Ако се окаже, че това е жена, това ще значи, че товарният кораб е превозвал и пътници, казва Ангелики Симоси, оглавяваща дирекцията за подводни антики към министерството на културата на Гърция. ДНК изследванията ще са готови идния месец.
На кораба е намерен и уред, който се е използвал, за да се измерва морската дълбочина. Подобен на него е открит и при разкопките през 1900-1901 г. Според Ангелики Симоси последните разкопки, извършени на 52 метра дълбочина съвместно от Океаноложкия институт "Уудс Хол" и министерството на културата на Гърция, биха могли да разкрият много повече.
"До мястото е много трудно да се достигне, а условията са много тежки", казва Симоси. "Постоянно излизат нови находки от мястото на корабокрушението и вярвам, че това е само началото", добавя тя, цитирана от Ройтерс.

.
 

Източник: http://www.standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще определите приоритетите си и отговорно ще се заемете с реализацията на важните задачи днес. За щастие, ще имате подкрепата на човек, който милее за вас. Близостта му ви дава кураж и усилва вярата ви. Добри изяви ще имат хората на изкуството и интелектуалния труд. Финансови придобивки.
20 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Въпроси, свързани с кариерата и дома ще са сред основните, които ще ви занимават днес. Ще пристъпите към поредното предизвикателство, свързано с професионалната ви заетост или в личните ви дела, като по-малко се доверявате на другите и следвате собствената си мисъл. Не позволявайте на депресията да ви завладее.
20 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
20 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Намеренията ви днес ще се осъществяват. Това ще ви отвори допълнителна работа, но за сметка на това ще имате добри възможности за бъдещето. На някои от вас им предстои пътуване, свързано с ново сътрудничество. Организацията по преместване на дейност в друг град ще ви ангажира повече от очакваното.
20 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Запазвайки правото си да вземате сами решенията си, ще заявите претенциите си към онези, които са под ваш контрол. Приобщете ги към задачите си и ще постигнете по-бърз напредък в делата си. В работата си не рискувайте излишно, винаги има по-добър начин, който чака да бъде открит.
20 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Бъдете по-търпеливи днес. Спомнете си, че хубавите неща стават бавно. Отношенията ви със сърдечния партньор постепенно навлизат в желаната от вас насока. В делови план ще получите реални възможности за разширяване на бизнеса си. Нужно ви е да се доверите на повече хора. Сами няма да се справите.
20 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
20 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят може да бъде много успешен ако успеете да се възползвате от връзките си в деловите среди. Възможно е да възродите старо ползотворно партньорство или пък откриете най-подходящия за работата ви човек. Ще получите неочаквана подкрепа от човек, на когото до скоро не сте имали доверие. Не бъдете твърде предубедени, ако го изслушате е много вероятно да промените мнението си.
20 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Колебанията ви по отношение на предстояща изява са излишни, имате всичко, което ви е нужно, за да се справите. Харесвани сте и ще бъдете насърчени от онези, на чието мнение особено държите. Целите ви са ясни, подготовката е към края си, действайте. Пътуване ще направи деня на някои особено динамичен.
20 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С конструктивен подход ще решавате проблемите днес. Качествата ви няма да останат незабелязани и с тях ще приобщите към делата си хора, чието мнение уважавате. Ще ви спори, а нещата ще се случват така, както сте ги планирали. По някои от въпросите ще отпаднат и притесненията ви.
20 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете разбиране към проблемите на някого, който очаква да го подкрепите, за да не се притеснявате, когато ви се наложи да търсите услугите му. Този момент скоро ще дойде, за това не роптайте срещу съдбата си. Ако обедините усилията си, по-лесно ще изведете идеите си до успешна реализация.
20 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Съзнателно се насочете към работа, в която имате изявени способности, за да си осигурите бърз старт и добри печалби. Не се забърквайте в конфликти, които не ви засягат, дори и да сте изкушени да натриете носа някому. Светско събитие вечерта ще ви срещне с популярни хора, познанството с които ще ви е от полза.
20 ное 2019

Случаен виц

Последни новини