От х:

Днес в x:

Скандал! Гоце отстрелял защитен козел в Узбекистан

В Узбекистан отново ловуват редки животни. Посещенията в централноазиатската страна често се съчетават със сафари, като гледката на ловуващи арабски шейхове вече не е рядкост. „А високопоставеният първопроходец от Запада е българският президент Георги Първанов".

По време на държавната си визита в Узбекистан той е отстрелял планински козел – архар, който е вписан в международната Червена книга.

Това съобщава сензационно виртуалната информационна агенция Ferghana.ru в критичен материал, подписан от Сергей Наумов.

Според сайта след лова за Първанов (президента на приятелската страна) не е имало никакви последици.

„Та нали официално са му разрешили да извърши криминално наказуемо деяние", коментира Ferghana.ru и припомня, че според Наказателния кодекс на Узбекистан „нарушаването на режима на охраняемите природни територии се наказва с глоба до 50 минимални заплати или от лишаване от определено право за 5 години, или изправителен труд до две години".

„Запаленият български ловец" е пристигнал рано сутринта на 7 ноември 2008 година в района на Горен Хаят (Джизакска област на Узбекистан).

Свита от над сто човека, включително и охрана, само заради няколко изстрела по планински козел са нарушили покоя на обитателите на Нуратинския държавен резерват.

Информационната агенция отбелязва, че в официалното съобщение след приключване на визитата на българския държавен глава в Узбекистан този факт не е попаднал.

Преди пристигането на българския гост служителите в резервата са разчистили пътеките, за да не се „одраскат от клоните на дърветата и да не се спънат в камъните" гостите. Ловът е отнел около половин ден.

„Узбекистанското правителство вероятно е дало разрешение за лова на българския президент, затова на представителите на Държавния комитет за природа и Държавния биологичен контрол не им е останало нищо друго, освен да помогнат на г-н Първанов да половува успешно", отбелязва Ferghana.

„Изстрелът на г-н Първанов се е чул не в ловните полета, а на територията на резерват, където ловът е забранен", подчертава сайтът.

В едно от интервютата си президентът Първанов горещо говори: „Българските политици и държавни глави са отговорни за повишаването на жизнения стандарт на населението, за защита на българската национална идентичност и култура, запазването на екологичния баланс в страната и региона".

„Хубава страна е България, но ето, приискало му се е малко екзотика на бившия комунист Първанов, навярно още помнещ ловните забави от Живково-Брежневите времена", коментира Ferghana, като добавя, че гостоприемните домакини са му ги осигурили.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини