От х:

Днес в x:

САЩ не изпълняват задълженията си в Сирия, възнегодува Москва

САЩ не изпълняват задълженията си от споразумението за спиране на огъня в Сирия. Тази позиция заеха от военното министерство на Русия, цитирани от световни агенции.

Според Москва Вашингтон се опитва да скрие нежеланието си да отдели умерената опозиция от терористичните групировки.

Говорителят на ведомството генерал-майор Игор Конашенков заяви, че „само сирийската армия се придържа към режима на тишина” от влязлото преди три дни примирие, което е част от споразумението между Русия и САЩ, обявено на 9 септември.

Русия се придържа към сирийското споразумение още от първия ден, добави още той.

В същото време различни официални съобщения от Държавния департамент на САЩ и Пентагона относно перспективите за „руското изпълнение” на споразуменията за Сирия са озадачаващи”, изтъкна още той. Според него подкрепяната от САЩ умерена опозиция редица пъти е атакувала жилищни райони.

Още повече изглежда, че с „вербалната димна завеса” Вашингтон се стреми да не спазва своята част от задълженията си. Преди всичко отделяне на „умерените опозиционни” сили от терористите, категоричен Конашенков.

От ООН междувременно съобщиха, че няма убити цивилни в Сирия през последните 24 часа. Атаките по училища и болници са спрени. При турски въздушни удари срещу кюрдски позиции в Сирия са били убити 24 цивилни, според "Хюман райтс уоч".

Специалният посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура пък предупреди, че „имаме проблем” с доставянето на хуманитарна помощ в арабската страна, въпреки че влезе в сила споразумението между Москва и Вашингтон. По думите му сделката може сериозно да промени ситуацията, тъй като се усеща съществено намаляване на насилието.

В същото време Франция призова САЩ да сподели подробности от сключеното с Русия споразумение, тъй като информацията е важна, за да се покаже, че умерената опозиция не е цел на въздушните удари.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини