От х:

Днес в x:

235 хил. мигранти чакат в Либия да залеят Италия

Около 235 хил. мигранти в Либия са готови да направят опасното прекосяване на Средиземно море до Италияведнага щом се появи възможност. Това обяви специалният пратеник на ООН Мартин Коблер пред италианския в. „Ла стампа”.

Според италианския вътрешен министър близо 128 400 мигранти са пристигнали през Средиземно море от началото на годината в Италия, което е 5 процента скок в сравнение със същия период на 2015 г.

„Ние имаме в нашите списъци 235 хил. мигранти, които само чакат добра възможност, за да заминат за Италия, и те ще го напрвят”, изтъква Коблер.

„Укрепването на сигурността е най-важният въпрос в момента. Ако ние имаме силна и единна армия... тогава опасността от тероризма и трафика на хора ще бъде преустановена”, добавя той.  

Подкрепяното от ООН правителство на националното единство на Либия, чието седалище е в Триполи, се опитва да отстоява властта си и е изправено пред твърдата съпротива от страна на противниковата администрация, чието седалище е в източната част на страната.

Борбата за контрол върху петролните активи на страната поднови опасенията от гражданската война в Либия, която изпадна в хаос след въстанието през 2011 г., при което беше свален и ликвидиран диктаторът Муамар Кадафи.

1770-километровата брегова линия на Либия се превърна в популярен пункт за възпиране на мигрантите, които искат да достигнат Европа.

Коблер също така заяви, че офанзивата за овладяването на ключови петролни пристанища от страна на фелдмаршал Халифа Хафтар, който подкрепя противниковата на правителството администрация, била „много тревожна”.

„Либия се нуждае от диалог, стабилност и единство. Свързах се с ген. Хафтар и съм готов да се срещна с него, за да се намери решение, позволяващо създаването на единна армия”, добави представителят на ООН.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини