От х:

Днес в x:

„Чети етикета”: Колко пари трябва да имаш, за да се ожениш?

Изображение 1 от 3

    „Ако имам толкова пари ще се оженя”, гласи една от фразите, свързвани със сватби у нас. У нас сметките могат да бъдат много различни в зависимост от желанието на младоженците.

    Проверка на bTV показва, че в можем да се оженим срещу скромните 50-60 лв., ако сключим обикновен граждански брак – само подписи, без тържествен ритуал и халки.

    С всяко желание обаче цената скача, като в тази сметка не влиза църковният брак, който е много сериозен разход.

    Колко струва подготовката на булката и младоженеца?

    Красивите булчински рокли обикновено излизат между 800 и 1000 лв. Като се добавят всички задължителни аксесоари като обувки, чанта, бижута, жартиер, сметката достига поне 2000 лв.

    При младоженеца разходите са малко по-малки. За костюм традиционно се харчат между 500 и 1000 лв., а общата сметка е около 1200 лв., когато се прибавят и аксесоарите.

    Колко струва организацията на една сватба?

    Най-сериозен бюджет се отделя за храната – около 35% от цялата отделена сума. Според сватбеният организатор Кристелина Стайкова това е така, защото във всеки един ресторант се предвижда най-високата сума за всеки отделен гост.

    На второ място като разход за младоженците са фотографът и операторът на сватбеното тържество. „Това са услуги, които са с точно определена цена и винаги се наемат професионалисти”, допълва Стайкова.

    Церемонията, декорацията и цветята на цялата сватба общо възлизат на около 30% от цялостния бюджет.

    Едни от най-големите разходи са сватбеният букет на булката, който може да достигне до 300 лв., в зависимост от сезона и цветята, и подаръците за гостите на сватбата. По думите на Ани Димитрова, която е сватбен декоратор, едни от най-скъпите подаръци в кариерата й са били колиета с естествен  камък за дамите и ключодържатели с кристали за господата.

    Сватбата е социална инвестиция”, смята антропологът Харлан Александров. „Попадал съм на потресаващи примери в кариерата ми, като човек, който е работил 15 години като пастир и накрая похарчи всичките си спестявания за сватбата на сина си. С това показно разхищение обаче вдигна много социалния статус на младоженците”, споделя Александров.

    Според него колкото по-освободени са едни хора, толкова по-рядко се женят.

    По думите на Кристелина Стайкова тази година в страната е имало много повече сватби, отколкото миналата година.

    Източник: http://btvnovinite.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини