От х:

Днес в x:

Части от вируса ебола могат да живеят в семенна течност стотици дни, предупреждават учени

Ново проучване предупреждава за опасна проява на вируса ебола, който отне над 11 хиляди животи в Африка в последните две години. Частици от него могат да оцелеят в семенната течност на заразените и излекувани мъже в продължение на 565 дни след инфекцията. Тази информация може да предотврати нова епидемия от вируса, но е по-скоро повод за притеснение, пише "Ройтерс".

Изследването е публикувано в престижния журнал "Лансет". Проведено е сред 430 мъже от Либерия - една от най-засегнатите от епидемията страни. От всички изследвани почти всеки десети бил излекуван от ебола, а при две трети от тези мъже, най-вече при по-възрастните (над 40 години) - вирусът живеел все още в тестисите им повече от година по-късно. Рекордният период, за който е оцеляла инфекцията при един от пациентите е 565 дни.

Все още не е изяснено обаче, дали открития РНК от вируса ебола е способен да предаде инфекцията. Опитът показва, че заразяването по полов път е възможно.

Преди епидемията учените вярваха, че ебола може да преживее в семенната течност около три месеца и с това съображение бяха препоръките на здравните служби досега. Откритието предизвиква преразглеждане на тези препоръки, а в Либерия вече са предприели мерки, като предлагат безплатни месечни изследвания на спермата на всички желаещи мъже, оцелели от болестта. Получават и консултации за това как да предпазят интимния си партньор от заразяване, докато са ще инфекциозни.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини