От х:

Днес в x:

Властта и левите партизани в Колумбия се договориха за мир

Споразумение слага край на половинвековния въоръжен конфликт между правителството и левите партизани в Колумбия, предаде БТА.

Представители на правителството на латиноамериканската страна и на лявата партизанска групировка Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК, от инициалите на испански - FARC) представиха нощес в Хавана, Куба, историческия документ.

Съвместна декларация на страните беше прочетена в в Хавана от представители на Куба и Норвегия, посредници в преговорите.

Властите в Богота и ФАРК заявяват , че са постигнали споразумение за прекратяване на най-дългия конфликт в Латинска Америка и изграждане на стабилен мир.

Споразумението ще бъде подписано официално идния месец. След това то трябва да бъде одобрено на референдум в Колумбия, вероятно през октомври.

Договореностите включват демобилизация на ФАРК, преразглеждане на стратегията на колумбийското правителство за борба с наркотрафика и повече грижи за традиционно пренебрегваните от държавата провинциални райони.

Една от предвидените мерки е поземлена реформа с цел предоставяне на обработваема земя на бедните селяни, които са основна база на ФАРК.

Трафикът на кокаин - наркотик, на който Колумбия е най-големият производител в света - е основен източник на приходи за лявата партизанска групировка.

Над 220 000 души бяха убити, десетки хиляди са в неизвестност и над 5 милиона души - принудени да напуснат домовете си, в резултат на конфликта. Сега населението на Колумбия е към 47 милиона души.

Мирните преговори в столицата на Куба започнаха преди четири години.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини