От х:

Днес в x:

Иде двойно и тройно поскъпване на водата, алармира БСП

Водата поскъпва, алармираха от БСП. Според Манол Генов скокът ще е на територията на цялата страна.

Депутатът подчерта нуждата от социално поносимата цена на водата. Управляващите си мислят, че такъв проблем не съществува, недоволен е Манол Генов.

Очакваното поскъпване на водата е между два и три пъти. Това щяло да се случи постъпателно от 2017 до 2022 година. Причина за поскъпването е ниската събираемост от страна на водните дружества, както и инвестициите, които трябвало да направят.

Цената на водата реално трябвало да отразява разходите за водоподаване според социалиста. Проблемите, нанизани в годината, ще продължат, недоволен е Генов.

Над 11 милиарда лева са нужни за ВиК за цялата страната. Левицата призовава отговорните институции да измислят механизъм да не се допуска такъв проблем. ВиК секторът е доведеното дете в държавата, смята Манол Генов и призова това дете да не плаче.

Георги Гьоков на свой ред алармира, че няма оценка на енергийната бедност. Управляващите не могат да се справят според него с повишаващата се цена на водата. Затова и нужни били мерки за подпомагане на уязвимите групи.

Управляващите да се загрижат, настоя Гьоков. 1,5 милиона българи са енергийно бедни, подчерта депутатът. Социалният пакет за енергийно бедните покривал само на половина разходите на тези хора.

Червените очакват МТСП да изготви проект за водно подпомагане на бедните.

Водата е право според много рамкови директиви, както подчертаха от Позитано 20. Почти всички европейски държави прилагат водно подпомагане на бедните.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини