От х:

Днес в x:

Американски военни са лъгали за успехите против ИДИЛ

Американски военни са представили прекалено оптимистично резултатът от действията на САЩ против «Ислямска държава», показа доклад на Конгреса. цитиран от АФП.

За документа, публикуван вчера, предаде и БТА.

Той беше поръчан след сигнал, че високопоставени служители на разузнаването редактират предоставяните данни. Целта е била да представят по-оптимистична картина за заплахата, която представлява ИДИЛ, и разкрасяват ефекта от американските действия на място.

По съвпадение за доклада се разчува точно, когато бяха оповестени обобщени данни за действията но водената от САЩ коалиция против джихадистите в Ирак и Сирия.

"От средата на 2014 г. до средата на 2015 г. служители на командването на силите на САЩ в Близкия изток са манипулирали разузнавателните данни, за да омаловажат заплахата от "Ислямска държава", заяви конгресменът от Републиканската партия Майк Помпео.

В резултат тези, които са имали достъп и са разчитали на тези данни, постоянно са имали прекалено оптимистична картина за успехите на операциите против "Ислямска държава". Това може да е изложило на опасност живота на американски войници, подчерта той.

Близо 40% от аналитиците на командването казват, че им е бил оказан натиск да изкривят или пропуснат разузнавателни данни.

Ситуацията се е подобрила в средата на 2015 г., когато е сменено ръководството на американското командване в Близкия изток.

В момента Пентагона води вътрешно разследване. Министерството на отбраната обаче не съобщи подробности по обвиненията, отправени в доклада на Конгреса.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини