От х:

Днес в x:

Само 3 линейки обслужват Южното Черноморие

Два смъртни случая на плажове по Южното Черноморие вчера разкриха острата липса на екипи на Спешна помощ.

Оказва се, че Центърът на спешна помощ на Бргас разполага само с три стационарни дежурни екипи- по един в Созопол, Царево и Приморско. 

Вчера сутринта 65-годишният столичен архитект Любомир Семерджиев почина час, след като бе спасен от удавяне на плажа на ваканционното селище “Оазис” в Лозенец. 

Половин час по-късно на тел. 112 е подаден сигнал за умиращ мъж на плажа в къмпинг "Нестинарка" край Царево. 67-годишният Янчо Маринов от Русе си глътнал езика, докато бил в морето. Спасителите го извадили и реанимирали. 

"Той не се удави. Прилоша му и падна и си глътна езика. Изкарахме го, започна да диша, поиска да става. Възстанови се почти. Дишаше си нормално. Опитваше се да стане. Викаме му да чака и да лежи спокойно", разказаха пред Нова телевизия спасителите Илия и Никола.

Линейката обаче пристигнала след 40 минути, когато русенецът вече бил починал.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че са направили проверка по случая и бяха категорични, че забавянето на екипа на Спешна помощ е било, защото не е имало свободна линейка

От ведомството съобщиха още, че Центърът за спешна помощ в Бургас, който обслужва цялото Южно Черноморие, реално разполага само с 3 стационарни дежурни екипа – по един в Созопол, Царево и Приморско. 

По данни на ЦСМП-Бургас повикването от къмпинг „Нестинарка” е получено в 11.13 ч., като е предадено, че се касае за „мъж, който е колабирал и е със затруднено дишане“. 

По време на сигнала обаче екипът от Царево се намира в Лозенец заради смъртта на арх. Семерджиев и нормативно разписано е чакал следствена група. 

Същевременно е подаден и трети сигнал за инцидент отново в Лозенец. Той е предаден от реаниматори и е за млад мъж с фрактура на шийни прешлени. Този сигнал е поет иреализиран от втория екип - на Созопол, уточниха от МЗ.

Изнесеният екип в Приморско по същото време извършва транспорт на дете с бронхоспазъм и затруднено дишане до МБАЛ Бургас по сигнал, подаден в 10.47 ч. 

Към момента на получаване на повикването от къмпинг „Нестинарка” е нямало свободен екип, който да поеме случая.

"В 11.43 ч.,  веднага, след като се освобождава от инцидента, екипът на Царево тръгва за „Нестинарка“, където пристига 7 минути по-късно - в 11.50 ч., където намира пострадалия в състояние на екзитус", съобщават от МЗ.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини