От х:

Днес в x:

Семейството на турски баскетболист от НБА се отрече от него заради подкрепата му за Гюлен

Разрив между живеещ в САЩ турски баскетболист и семейството му се превърна в символ на разцепление в турското общество.

Семейството на играча от НБА Енес Кантер – известен с подкрепата си към духовника Фетхуллах Гюлен, се отрече от него. В отговор той демонстративно смени фамилията си с "Гюлен" и заяви, че поддръжниците на духовника са новите му роднини, пише агенция "Ройтерс".

Президентът Реджеп Ердоган обвинява Гюлен и мрежата му от привърженици (наречена от властите Гюленистка терористична организация или FETÖ), че са организирали опита за преврат през юли.

Вчера проправителственият в. "Сабах" публикува писано на ръка писмо от бащата на Кантер – Мехмет, в което той писа, че синът му е "хипнотизиран" от Гюлен и че се отказва от него.

"С чувство на срам се извинявам на президента ни и на турския народ, че имам такъв син", гласи текстът.

В отговор 24-годишния център на "Оклахома сити тъндър" обяви, че се отдава в служба на Гюлен.

"Загубих хората, които от 24 години наричам "семейство". Собственият ми баща поиска да сменя фамилията си. Майката, която ме е родила, ме отхвърли", писа той в "Туитър", подписвайки се като "Енес (Кантер) ГЮЛЕН".

"Майка ми, баща ми, братята и сестрите, всичките ми роднини могат да бъдат пожертвани по пътя на Гюлен. Бих дал главата си за него", добави той.

Публичният спор се случи три седмици, след като военни се опитаха да вземат властта в Турция. Над 240 души загинаха и 2200 бяха ранени по време на опита за преврат, а след това президентът Ердоган започна масова чистка в здравеопазването, армията, съдебната система и образователната сфера.

Над 26 хиляди души бяха арестувани, а други десетки хиляди – отстранени от работните си места по подозрения, че са свързани с Гюлен.

Духовникът, който живее в Пенсилвания от 1999 г., отрича да има общо със събитията. Анкара вече поиска от Вашингтон той да бъде екстрадиран.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини