От х:

Днес в x:

Атина поиска План Б за овладяване на мигрантския поток

Гърция призова за алтернативен план, в случай че споразумението на ЕС с Турция за овладяване на мигрантския поток пропадне, предаде Франс прес, цитирана от БНР.

"Много сме притеснени. Нуждаем се от План Б за всеки случай", заяви министърът по миграцията Янис Музалас пред германския вестник „Билд“.

В разгара на мигрантската криза миналата есен няколко хиляди души пристигаха ежедневно на гръцките острови от Анадола. Това се облекчи рязко след споразумението между Брюксел и Анкара през март.

В последните седмици обаче турско-европейските отношения се влошиха. А заради събитията в Турция, мигрантският натиск към гръцките острови се увеличава всекидневно.

Местните власти на гръцките острови в Егейско море изпратиха призив към правителството на Алексис Ципрас, че не могат да приемат повече бежанци, предаде по-рано БНР.

Засега броят на пристигащите бежанци е в рамките на възможностите за прием, съобщават от Министерството по миграцията. На съвсем друго мнение е обаче Християна Калугиру, областен управител на северните острови в Егейско море.

В официално обръщение към правителството местните власти настояват за спешни мерки, тъй като "бежанските лагери са препълнени“.

Жителите на Лесбос, Кос и Лерос, които се издържат основно от туризъм, са видимо недоволни от текущата ситуация, като обвиняват в липса на стратегия гръцкото правителство.

По данни на Министерството по миграцията на гръцките острови се намират 9 000 бежанци, които нямат право да напускат островите, докато не получат разрешение за бежански статут.

От друга страна турският външен министър Мевлют Чавушоглу предупреди тези дни, че Анкара ще скъса споразумението с ЕС, ако турските граждани не получат до октомври обещаното право на безвизово пътуване в Европа.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини