От х:

Днес в x:

Подмладяване: 8 000 долара за преливане на плазма от по-млади хора

Това бе едно от най-интересните научни изследвания през 2014 год – оказа се че инжектирането на възрастна мишка с кръвна плазма от по-млада мишка подобрява паметта и способността за учене на по-възрастния гризач. Вдъхновена от това откритие, новосъздадена американска компания реши да проведе клинично изпитване, за да изпробва подмладяващия ефект на по-свежата кръв при хора. Фактът, че участието в експеримента е платено, повдига редица етични въпроси.

Основател на компанията е 31-годишният лекар Джеси Кармазин. Той е определил цена от 8000 долара на участник. Доброволците трябва да са в добро здравословно състояние и на възраст над 35 години. Кармазин твърди, че не е необичайно участието в подобен експеримент да е платено.

Някои изследователи вече изразиха опасения, че не съществуват клинични доказателства за ползите от лечението. Те заявиха, че Кармазин злоупотребява с доверието на хората и обществения интерес по темата.

В експеримента с животни кръвообращението на по-възрастния екземпляр е било комбинирано с това на по-младо животно. Наблюдаван е положителен ефект върху мускулите, сърцето, мозъка и други органи на по-възрастното животно. Изследване през 2014 откри, че същият ефект може да се постигне и с неколкократно инжектиране с плазма от по-младото животно. Компанията Alkahest проведе изследване с 18 пациенти с Алцхаймер, на които също бе инжектирана плазма от по-млади хора, за да установи дали това ще доведе до облекчаване на симпотомите. Компанията пое разходите на участниците. Резултатите се очакват по-късно през годината.

В изследването на Кармазин 600 души на възраст над 35 години трябва да получат плазма от донори под 25-годишна възраст. На доброволците ще им бъдат преляти приблизително 1.5 литра кръв в рамките на 2 дни. Преди процедурата и 1 месец след нея ще бъдат изследвани близо 100 биомаркера, променящи се с възрастта – сред тях и нивата на хемоглобина. Таксата от 8000 долара покрива разходите за кръвна банка, лабораторните тестове, застраховката и атминистративната такса.

Кармазин се интересува от процеса на стареене още от студентските си години в Станфорд. Той бил запознат с историята на руският лекар Александър Богданов, който през 20-те години на 20 век си прелял кръв на по-млад човек, а в резултат енергията му се повишила и добил по-младежки вид.

Засега компанията на Кармазин е получила заявки за участие в експеримента от близо 20 души. Първото преливане на плазма вероятно ще се състои в края на август.

Надеждността на изследването вече бе подложена на съмнение. “Не виждам по какъв начин изследването би било информативно или убедително”, казва биологът Мат Каберелин от Вашингтонския университет. Той добавя, че участниците няма да са непременно възрастни хора, а ефектът ще е трудно определим като се има предвид, че не същестуват общоприети биомаркери за старост в кръвта.

Експериментът вече привлече вниманието на милиардера Питър Тийл, който заяви интереса си сам да участва в него.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини