От х:

Днес в x:

Основните производители на оръжие у нас си остават в държавни ръце

Оръжейните дружества "Кинтекс" и ВМЗ-Сопот влизат в забранителния списък за приватизация. Това реши Народното събрание на второ четене при приемане на промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Мотивът е, че двете държавни предприятия са структуроопределящи за военнопромишления комплекс и са важен елемент в националната сигурност, икономиката и присъствието на държавата ни на стратегически пазари.

Според вносителите приемането на законопроекта ще гарантира запазването на държавното участие в търговското дружество "Кинтекс“ и военния завод ВМЗ, което ще помогне за стабилизирането и развитието на компаниите и на ВПК като цяло.

Припомняме, че наскоро стана ясно, че през 2015 г. сме изнесли отбранителна продукция за над 640 млн. евро, като става дума най-често за стрелкови оръжия и боеприпаси за тях, взривни устройства, бронезащитни средства, резервни части и компоненти за сухопътните транспортни средства.

Сред отличниците износители са именно "Кинтекс", "Арсенал", "Емко" ООД и ВМЗ-Сопот.

Основните дестинации за износ на продукция на българската отбранителна индустрия в момента са Ирак, Саудитска Арабия, Афганистан, Алжир, Индия и САЩ, а Министерството на икономиката полага нужните усилия наши оръжия и боеприпаси да не попадат в "неподходящите хора и ръце".

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини