От х:

Днес в x:

Търговците на горива с обезпечение пред НАП

При търговия с течни горива ще се изисква обезпечение пред Националната агенция по приходите от минимум 50 хил. лв. Идеята е НАП да си гарантира събиране на ДДС

Това приеха депутатите с гласуваните промени на второ четене в Закона за данъка върху добавената стойност, съобщи БНР. Режимът ще се прилага за търговците на течни горива, както и тези в данъчните складове и посредниците. 

Законопроектът предлага механизъм, съгласно който при осъществяване на търговия с течни горива, лицата задължително ще предоставят обезпечение в пари, държавни ценни книжа или неотменяема банкова гаранция за срок от една година. Това обезпечение ще се дава, когато извършените доставки са за над 25 хиляди лева. Така ще се гарантира ефективно събиране на вземанията в бюджета за ДДС. 

Депутатите от РБ възразиха срещу част от промените. Мартин Димитров прогнозира, че над 160 фирми в резултат на този законопроект ще престане да ги има. 

Нестимир Ананиев попита, защо трябва гаранцията да е 50 хиляди, ако имате оборот от 26, даже и оборотът да ви е 50 хиляди? Той обвини управляващите, че по този начин защитават големите играчи и по-специално Нефтохим.

Емил Димитров - Ревизоро от Патриотичния фронт защити промените с пример от практиката: 

Искате да продавате горива, продавайте! Ама може ли да си ги обявя днеска за вчера, ама може ли да не слагам депозит, ама може ли и банката да не ми го гарантира и може ли ако утре фалирам или изчезна и нарочно си преработя фирмата, никой да не е виновен. Каква добра пазарна среда?, попита реторично Ревизоро.

Източник: dnes.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини