От х:

Днес в x:

"Гинко Билоба" не спира Алцхаймер

Широко използваната хранителна добавка "Гинко Билоба" изглежда не предотвратява болестта на Алцхаймер в здрави възрастни хора или при такива, с леки конгитивни смущения, според американски изследователи. Тяхното проучване е обхванало 3069 души на възраст 75 и повече години в пет различни точки на САЩ, половината от които два пъти дневно приемат по 120 милиграма екстракт от листата на дървото гинко, а останалите - безвредни вещества.

Приемалите хранителната добавка не са показали данни за по-голяма или по-малка вероятност от развиване на Алцхаймер или друг тип деменция, пишат изследователите в списанието на Американската медицинска асоциация. Доктор Стивън ДеКоски, декан на Медицинското училище в Университета на Вирджиния и ръководител на изследването не крие разочарованието си от резултатите, доколкото според предишни данни, растението има антиоксидантни и други действия, които могат да предпазят паметта.

"Гинко билоба" е сред най-продаваните в света хранителни добавки, прилагани с цел подобряване на паметта, а проведеното изследване е най-мащабното досега за това дали чрез него може да се предотврати Алцхаймер. 18 % от приемащите препарата и 16 % от такива, които вземат други безвредни вещества по време на изследването са били диагностицирани със заболяването или с други форми на деменция.
Източник: dnesplus

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини