От х:

Днес в x:

Стотици каба гайди и космическата Валя Балканска ще открият тазгодишния Роженски събор на 15 юли

    Подготовката за най-голямото фолклорно събитие в България тече с пълна сила. В дните от 15 до 17 юли ще има специална организация на движение, а ремонтите по основното направление Асеновград-Смолян ще бъдат спрени, за да се улесни максимално достъпа на туристите.
    Съборът на Рожен се организира за втора поредна година, след като през 2015г беше възстановен след 9 годишна пауза. Очаква се над 300 хиляди души да изпълнят роженските поляни, за да се насладят на автентичния български фолклор, съчетан с уникалната природа на Родопите. На поляните ще бъде опънат близо осем декара трикольор. Именно огромният интерес е една от причините община Смолян да се ангажира със събитието в партньорство с Фондация "Рожен-наследство в бъдещето", както и с общините Чепеларе, Девин и Баните.
    „Общината няма пряки финансови ползи от събора, но не това е най-важното. Важното е че миналата година съборът беше наистина празник на българщината, на патриотизма. Това е марка, която си заслужава да използваме“, каза кметът Николай Мелемов, който обяви, че ще бъде облечен за празника в народна носия.
    Формата на основната програма се запазва, изявите на самодейците ще бъдат на четири сцени, вече са записани над 340 състава от цяла България, а заявките продължават да валят. 

    „Нека всички, които желаят, да облекат децата си в носии“, призова Симеон Караколев - управител на Фондация "Рожен-наследство в бъдещето", която е основен организатор на събитието.

    Транспортната схема е готова, за пътуващите от различни части на страната се препоръчват и обходни маршрути през Девин, Кърджали и Лъки. По основното трасе - пътя Асеновград - Чепеларе - Смолян ще бъдат преустановени всякакви ремонтни дейности. Обособяват се три обществени паркинга в Смолян, Чепеларе и Пампорово, както и паркинги в района на Рожен. При запълването на паркингите на ливадите на върха, има готовност да се отварят паркинги на територията на Чепеларе, бившата автогара, на територията на Смолян, в кв. Устово, а туристите ще имат възможност да ползват обществения транспорт за придвижване до самия събор.

    На поляните ще има палатков лагер с 1200 места, ще работят 18 ресторанта с по 400 места, а цената на кебапчето, кюфтето и бирата няма да надхвърля 2 лева, обещаха още организаторите. 

    Официално е наложена забрана за пускане различна от фолклорната музика, като организаторите призоваха, ако все пак има чалга, да гостите, които са против тези ритми да се обръщат към охрани, патрули, които ще патрулират из целия терен на събитието.

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини