От х:

Днес в x:

Гърци от Орменион: Еврото ни излиза скъпо, пазаруваме в България

Дискусия по темата Европейски съюз и въвеждане на еврото има и в Гърция. След жестоката криза и обедняването южните ни съседи все повече искат връщането на драхмата, дори се чуват гласове за излизане от ЕС, съобщава Нова тв.

Само на 7 километра от границата край Свиленград е село Орменион. В кафенето на централния площад върви дискусия, провокирана от въпроса трябва ли всички европейски държави да въведат еврото, съобщи Нова телевизия.

Първи думата взимат противниците. Гърците обясняват, че след като еврото заместило драхмата, парите се обезценили, а стоките поскъпнали. За сметка на заплатите и пенсиите, които останали на старите нива. Предупреждават, че въвеждането на единната европейска валута ще доведе до същия сценарий и в другите държави.

Не всички са на нож срещу еврото. Някои земеделци, например, са получили повече субсидии в евро, а други харесват идеята за обединение.

Много от гърците в пограничните райони пазаруват изцяло в България дори и стоки за ежедневието.

Спорът за еврото и драхмата постепенно се превръща в спор за Европейския съюз. След Брекзит във Великобритания много гърци също искат страната им да излезе от ЕС и настояват за референдум.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини