От х:

Днес в x:

Евтин чадър дава шанс да се спечели плаж на търг

Търговете за отдаване на плажове ще може да се печелят с оферти за евтини чадъри. При концесии на плажове ще има два минимални критерия за оценка на офертите на кандидатите.

Това са минимален размер на роялти в размер на 0,1% (това са отчисления, които спечелилият концесионер ще трябва да плаща), както и цена на чадър и шезлонг в платената зона на морския плаж. Като тежестта на критерия "цена за 1 бр. чадър и 1 бр. шезлонг" при оценка на офертите на кандидатите ще бъде не по-малка от 40%.

Това гласи проект на решение на Министерски съвет за определяне на минимални критерии за оценка на офертите в конкурсите за концесии на плажове, което е пуснато за обществено обсъждане от Министерството на туризма, пише "Стандарт". Като за всяка конкретна конкурсна процедура министърът на туризма ще може да предлага на кабинета да включи и други критерии за оценка на офертите, в зависимост от особеностите на плажа.

Целта е концесионерите на плажовете да не слагат твърде високи цени за чадърите. В момента цените на чадър и шезлонг по родното Черноморие са твърде различни за сходни плажни ивици, а в някои случаи надвишават в пъти средните цени, гласят мотивите.

Недоволството на туристите и на редица браншови организации е свързано с прекалено високите цени на тези услуги, спрямо съседните Гърция и Турция, които имат развит летен туризъм. Очаква се с новите правила чадърите и шезлонгите да са по-евтини, но това ще стане най-рано от следващото лято.

С промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие плажовете ще бъдат разделени на четири групи - разположени в урбанизирани територии, в близост но туристически дестинации, отдалечени от туристически дестинации и с ограничено ползване.

Като ще се промени и методиката за определяне на минималното концесионно плащане. За определянето му ще има по-голяма тежест легловата база на 3 км от плажа. Така ще се премахне проблемът с определянето на твърде високи цени за стопанисване на големи плажове, които не са близо до курорти.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини