От х:

Днес в x:

ЕСО Хасково се готви за деня на енергетика

Изображение 1 от 3

    В навечерието на професионалния празник на енергетиците, който през тази година се пада на 19 юни, от бранша в Хасково отчитат реална работа по няколко проекта.

    В момента енергетиците от „Електроенергийният системен оператор -Мрежови електропреносен район -Хасково“ усилено работят по големия 110- киловолтов електропровод, който е връзка между Хасково и Кърджали, както и по този от ВЕЦ Студен кладенец до Кърджали, посочи шефът на ЕСО инж. Тошо Тодоров.

    Друг голям проект, по който местните енергетици ще действат е 400 - киловолтовата въздушна линия от „Марица Изток“ до Гърция. В момента за 60-километровото трасе се извършват проекто-проучвателни работи.

    Денят на енергетика се отбелязва на предпоследния неделен ден от месец юни. Той е посочен като празник с Решение 231 на Министерския съвет от 23 май 1967 година. Първото тържествено честване е на 16 юни 1967 г. в София.

    Първа подстанция на Хасково е отворена преди 52 години. Пусната е в експлоатация през месец септември и първоначално е била с напрежение 110/10 киловолта, днес вече е с капацитет 110/20 киловолта.

    Съоръжението дълги години е било единствено за града.

    Половин век по-късно за това хасковлии да имат светло и топло се грижат още три подобни подстанции. 

    haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Се
      СЕЛЕНЖЕР
      5 0
      20:24, 17 юни 2016
      Подстанция хасково-1 си остана символа на енергетиците от хасково...там и моя милост беше дежурен оператор,както и много приятели с които вече се разделихме,но никога няма да забравим...честит празник колеги-иван от снимката,ленко,начко,георги и новата колежка...
    Последни новини