От х:

Днес в x:

Готвели Ябълково за софийските бали

Водени са преговори за извозването на софийските бали до бъдещото сметище край Ябълково и аз мога да го докажа. Това заяви кметът на Хасково Георги Иванов на днешната извънредна сесия на ОбС, на която бе решено да се изпрати предложение до министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров да отмени издаденото комплексно разрешително за депото. Докладната на кмета бе приета без точката за геноцида, вмъкната от комисията по екология при ОбС. Тя предвиждаще при отказ на министъра да отмени разрешителното, кметът да го даде под съд за опит за геноцид. Припомняме, че проектираното сметище край Ябълково се намира на 800 метра от вододайната зона на Хасково, откъдето се черпи вода за близо 100 000 души.

Запитах се кой има интерес от това сметище и защо точно там? И колко големи са тези интереси, каза пред съветниците Георги Иванов. Оказа се, че дотам стига резервна жп линия. Също така се оказа, че само на няколко километра от мястото има друг терен, подходящ за сметище, с вече направена оценка за въздействие върху околната среда и други изисквани документи за изграждане на депо. Но няма жп линия, подчерта Иванов.



Той разказа още, че от година и половина общината се опитва да спре процедурата за сметището край Ябълково. Оказа се, че в България икономическите интереси стоят над всичко друго, над здравето, над живота, над човещината. В този проект няма нищо човешко, в него има само много пари, завърши кметът.

Преди започване на заседанието на съветниците бе раздадено ксерокопие от материал във вестник "Монитор" от 10 ноември със заглавие "Кметска фирма строи сметището край Ябълково". Според проверката на изданието фирма на бащата на кмета на Димитровград Стефан Димитров – Димитър Димитров, е спечелила обществената поръчка за строителство на депото. Има и кратко интервю с градоначалника, който казва: "Не знам в колко фирми участва татко". Вестникът уточнява, че търгът е спечелен миналата година, преди Стефан Димитров да стане кмет, а договорът е подписан от бившия градоначалник Димитър Хаджииванов.



Няколко от общинските съветници тази вечер предложиха протоколът от извънредната сесия на ОБС – Хасково да бъде предаден на окръжната прокуратура, която да се сезира по материала в "Монитор" и да извърши проверка.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини