От х:

Днес в x:

Кюрдски, шиитски и сунитски Ирак, поискаха кюрдите

Щом ДАЕШ („Ислямска държава”) бъде победена, Ирак трябва да бъде разделен на три отделни части, за да се предотвратят нови религиозни кръвопролития, като се образува държава за шиитските мюсюлмани, сунитските мюсюлмани и кюрдите.

Това призова високопоставен кюрдски представител, цитиран от Ройтерс.

Иракските войски изтласкаха ДАЕШ от ключови градове, превзети през 2014 година от групировката, и напреднаха към Мосул – най-големият град, който е под контрола на терористите. Ако градът падне, това може да означава и край на обявения от „Ислямска държава” халифат.

Но дори „Ислямска държава” да бъде ликвидирана, Ирак ще продължи да бъде дълбоко разединен. От години в страната има религиозни сблъсъци.

Масрур Барзани, ръководителят на Съвета за сигурност към регионалното правителство на Кюрдистан и син на президента Масуд Барзани, изтъкна, че нивото на недоверие е такова, че те не трябва да „да са под един покрив”.

Федерацията не работи, така че трябва да бъде конфедерация или пълно отделяне”, каза той в интервю за Ройтерс в кюрдистанската столица Ербил.

Ако имаме три конфедеративни държави, ние ще имаме три равнопоставени столици, така никой няма да бъде над другите”, добави той.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини