От х:

Днес в x:

Турски държавен прокурор заведе дело за закриване на прокюрдската Демократична партия на народите

Турски държавен прокурор е завел дело в Конституционния съд с искане за закриване на прокюрдската Демократична партия на народите /ДПН/, съобщи Ройтерс, като се позовава на Анадолската агенция.

Тази стъпка е предприета, след като ДПН - третата по големина партия в парламента, от години бе подложена на преследване. То се засили в последно време, като националстическият съюзник на Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган призова прокюрдската партия да бъде забранена заради връзки с кюрдските бунтовници.

В обвинителния акт се посочва, че членовете на ДПН чрез свои изявления и действия целят да разрушат единството на държавата с народа, съобщава Анадалоската агенция.

Правителството обвинява ДПН във връзки с Кюрдската работническа партия /ПКК/, която е призната за терористична организация от Анкара, САЩ и ЕС. Демократичната партия на народите отхвърля тези обвинения.

Кюрдската работническа партия /ПКК/ води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., като над 40 000 са загинали в този конфликт.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини