От х:

Днес в x:

8 °C

Лятото идва с грип, марсилска треска и лаймска болест

Около 20-30% ръст на инфектираните с кърлежо-предавани болести отчитат здравните власти още преди разгара на лятото. Към днешна дата заболелите от лаймска болест са близо 100, а от марсилска треска – 70 души.

Това съобщи за OFFNews главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Епидемия от тези инфекции обаче не се очаква. Броят на пациентите ще варира около обичайните за сезона числа през цялото лято. За жалост проблем остават необезопасените зелени площи в по-малките населени места, където рискът от заразяване остава обичайно по-висок.

Незадоволителното дезинфекциране е предпоставка и за предаваните от комари зарази. Дъждовното време през пролетта и заблатяването на водоизточниците се явяват отлични условия за появата на повече комари. Въпреки това, според д-р Кунчев, не трябва да се опасяваме от заразяване със Зика, Западнонилска треска или Чикунгуня. Характерните за тропическите местности са опасни, само ако пътуваме в рисковите райони. За да се предпазим от заразяване задължително трябва да ползваме и репеленти, подчертава здравният инспектор. Най-внимателни трябва да са бременните жени, тъй като вируси като този на Зика предизвикват редица малформации на плода – най-често мозъчна микроцефалия.

Повишена е опасността от заразяване в южните европейски държави като Малта, Кипър и Италия. Добре е да се има предвид още, че повече комари се навъртат около по-големите реки като Дунав, Марица, Струма и Места.

По-съществен риск през лятото представляват обичайните за сезона грипни състояния, причинени от ентеровирусите. Те се появяват, когато температурите трайно се установят около 30-31 градуса. Те преминават с повишена температура, кашлица, хрема и стомашно-чревни разстройства.

Най-голяма е възможността да се заразим сред големи групи хора, в частност при почивка на море. Важно е да не пристъпваме към самолечение, а веднага да се консултираме със специалист, който да назначи подходяща за случая терапия.

Както всяко лято, има опасност и от развитие на хепатит тип А. Виновници за появата му са мръсната морска вода, лошата хигиена в хотелите и ресторантите и недостатъчната лична хигиена. Д-р Ангел Кунчев съветва да се храним на места, където произходът на хранителните продукти е сигурен и качеството им не представлява риск за здравето. Трябва да мием ръцете си често със сапун и разбира се, да избягваме контакта с прекомерно много хора.

Лошото е, че хепатит А има дълъг инкубационен период, поради което симптомите на заразата се появяват близо месец след инфектирането. Затова се очаква оплакванията от заболяването да се нараснат пред септември-октомври.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
05 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
05 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
05 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
05 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
05 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
05 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
05 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
05 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
05 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
05 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
05 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
05 апр 2020
Последни новини