От х:

Днес в x:

Откриха нефт в Космоса

В Космоса има нефт. Това твърдят много популярни научни издания. А поводът е изследване на американски учени, в хода на което на спътника на Сатурн - Титан, бяха открити езера от метан и етан.

"Климатичната система на Титан е много богата и ако направим аналог със Земята и заменим водата с метан - ще получим това, което съществува на Титан" - пояснява Александър Родин от Института за космически изследвания РАН,цитиран от Вести.ру.

Американският апарат "Касини" бе изпратен на експедиция до Титан. До там е летял 7 години, за това учените чак сега получават събраните от него сведения.Въпреки това може и да няма сензация. Специалистите подчертават, че нефт във вид, който познаваме не съществува на Титан.

"В действителност има много въглеводород. А от изгарянето на нефта се образува въглероден диоксид, което води до климатични промени, които вече наблюдаваме на Земята", споделя Родин.

Ако искаме полезни изкопаеми по-добре да се отправим към Луната. Тя е лишена от атмосфера и поставена под прякото въздействие на Слънцето. Там минералите се образуват в условия невъзможни на Земята.Интересен е например лунния хелий-3, който мнозина смята за ценна суровина за термоядрената енергетика.Само че той може да бъде изнасян само в течно състояние.
"Трябва да създадем термоядрени реактори, работещи на този принцип на Земята.Но това изисква огромни ресурси" - пояснява Игор Бармин конструктор в конструкторско бюро за общо машиностроене.

"Пренасянето на топлинната индустрия от Земята на Луната е задачата на нашия век. И тя ще бъде решена. За съжаление не всички ще бъдем живи да я видим осъществена" - твърди Ерик Галимов - директор на Института по геохимия РАН.

За сега добиването на полезни изкопаеми на Луната и още повече на Титан е неизгодно, смятат специалистите.Слънчевата система се нуждае от по-детайлно проучване.Така че несметните богатства на другите планети да бъдат достъпни в следващите години във вид на знания, което както знаем от човешката история е най-ценният ресурс.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини