От х:

Днес в x:

Обаянието на рустика

Може би винаги сте искали кът, повлиян от очарованието на кънтри стила или може би просто сте уморени от стерилната и безчувствена декорация, популярна в последните години. Ако сте привлечени от рустик влиянието и искате да внесете подобен повей във вашия дом, вие определено не сте единствените.

Много хора се боят да добавят елементи в подобен стил към интериора си, за да не прекалят, но по много начини може да внесете очарователни рустик акценти, без да претрупате интериора излишно. Ще ви дадем някои идеи, с които да започнете, за да се насладите на съвършено нов интериор.

Килимът, особено ако е ръчна изработка, е невероятно допълнение към дървената настилка в кухнята или банята и вие ще откриете, че това е идеалното нещо, което ви кара да се чувствате добре посрещнати. Насочете се към битпазара или към бутиците, ако искате да намерите мек килим в топли цветове. Избягвайте килими с геометрични мотиви или остри краища. Вместо това изберете кръгла или овална форма, която ще подсили нежните линии и ще придаде на вашия дом неустоим вид.

Поставете тъкано одеяло, проснато върху дивана или фотьойлите. Това е прекрасен начин да придадете повече уют на средата. Изберете имитация на ръчна изработка, от естествен материал - вълна, мохер или лен, които са чудесна наметка, ако почувствате хлад, докато четете или лежите на дивана.

Закачалките са практични, а ще откриете, че те ще внесат особен чар към интериора. Избягвайте закачалки, които са метални и вместо това изберете от кленово или дъбово дърво. Дървото ще бъде приятен акцент в дома ви, особено ако не е лакирано.
Когато мислите за антики, вие си представяте изящни произведения на изкуството, които са прекалено скъпи, но с малко усилия можете да намерите някои чудесни рустик допълнения за вашия дом.

Потърсете в някои частни разпродажби за стари вещи. Можете да намерите чайници или чаши, които са в употреба повече от четиридесет години, но въпреки това функционират чудесно.

Когато мислите за провинцията и за френски кънтри стил, вие задължително си представяте лавандулови полета и ярко слънце. Има много елементи, които създават френски кънтри стил и придават на интериора приветлив рустик стил, характерен за стария свят. Този стил добре подхожда и на кънтри къща и на елегантно старо шато. Френският кънтри стил на декорация с неговия топъл и всекидневен стил може идеално да подхожда на вашия дом и да го краси.

Цветовете, на които трябва да наблегнете за френски кънтри стил е целият спектър на слънчевото жълто, до мекото златно, огненочервено и прегоряло керемидено, ярко тревнозелено и тъмновловджийско зелено, кобалтово синьо и меки океански тонове – всички тези цветове са чудесни за този декоративен стил.

Лъскаво черно и матово сиво подчертават ярките цветове и аксесоарите. Ръждивите метални мебели и осветителните тела имат топъл оттенък и чудесни линии. Важен елемент във френския декоративен рустик са естествените материали.

Грубо боядисаните стени и цветната мазилка, тежките греди на тавана и стените, деликатно извитите дървени детайли, плетените или тъкани седалки на столове придават компактност и простота на стила. Естествените каменни подове са покрити с вълнени или памучни килими.

Няма истински френски кънтри стил без каменна камина. Тежка греда най-отгоре служи за кожух на камината. Каменни или керамични плочки оформят камината. Огнището е тухлено или пръстено, а изсушени билки, медни чайници и друга метална посуда е закачена на страничните стени на камината.




Архитектурните елементи като каменни стени и подове, греди на тавана от необработено дърво и неравномерно измазани стени оформят рамката на домашната декорация във френски кънтри стил.

Нова или реновирана, рустик мебелировката е с характерни извити табли и дъски, ръчно изработена декорация и необработено дърво. Няма помещение, декорирано във френски кънтри стил, без гардероб за съхранение на дрехи, чаршафи, кърпи за баня, купи, тенджери и чинии.

Голямата маса за хранене трябва да е правоъгълна или кръгла с матов лак или слаб блясък. Извити и резбовани детайли украсяват трапезарните и всекидневните столове. Столовете са или с кожени облегалки или с вертикални летви, понякога с груби седалки.
Рустик подът е каменен, пръстен или тухлен. Старите дървени первази ще са съвсем подходящи. Средоточието е върху старото и чаровното.

Типични за френския кънтри стил са контрастните текстури и цветове. Бледите мазилки на стените и таваните са подчертани с тъмни дървени греди. Цветните провансалски принтове върху текстила са контрастни на естествените бледи фонове на възглавничките.



Дълбоко изрязан прозоречен перваз държи висок и тесен прозорец. Капандурите са затворени, за да пазят от горещото слънце. Прозорците и вратите са обиколени с широко растящи лозници.

Красивите цветове са традиционни за декоративния френски провансалски стил. Те се комбинират добре с основните каре, райе, пепит, които са характерни за модерните домове. Провансалските шарки добре комбинират нюанси на основните цветове със зелено, лавандулово и ярко оранжево. Мотивите в шарките са маслини, слънчогледи, грозде, лавандула, петли и бръмбари.

Дизайнът на покривките и завесите се характеризира с шарка на равни интервали, подчертана с широк бордюр.
Мая ЯНЕВА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини