От х:

Днес в x:

Сляпа, подземна, хищна - нов вид мравка от Марс

Екип американски учени откри нов вид сляпа, подземна, хищна мравка в амазонската джунгла в Бразилия, съобщи в. "Дейли телеграф".

Мравката е наречена "мравка от Марс", защото е най-старият жив родственик на тези насекоми.

Открили са я Крисчън Рейбълинг, Джереми Браун и Манфред Върхадж от Тексаския университет в Остин. Ентомолозите са кръстили находката си Martialis heureka, което в превод е "мравка от Марс", защото тя има съчетание на невиждани досега характеристики.

Приспособила се е към живот в почвата, дълга е 2-3 мм, сивкаво - белезникава е на цвят, няма очи и има големи долни челюсти, с които, според учените, лови плячката си.

Анализът на ДНК от краката на насекомото потвърждава предположението, че тя стои в самата основа на родословното дърво на мравките и че слепите, подземни, хищни мравки са се появили в зората на еволюцията на мравките.

Тези насекоми са се развили преди повече от 120 милиона години от оси. Вероятно бързо са еволюирали в голям брой различни родословия и семейства. Учените пишат в изданието на американската академия на науките, че прадядото на новооткритата мравка може да е приличал на оса и да е бил еволюционното липсващо звено между осите и мравките.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини