От х:

Днес в x:

"Хуртигрутен"-мания

Тюркоазени глетчери и полярни мечки - ето за какво мечтаят шейховете, ако се съди по огромния интерес, който проявяват напоследък към круиза "Хуртигрутен", известен на ценителите на пътешествията като "най-красивия круиз в света".

Историята на "Хуртигрутен" (от норвежки - бърза линия) започва през 1893 г. Тогава, както и сега, линията обслужвала изолираните градчета, пръснати по крайбрежието на Западна Норвегия между Берген на юг и Киркенес, който е на 386 километра след Северния полярен кръг.

Разстоянието, което е към 2000 километра, се изминава за седем дни, като през цялото време сушата разкрива спиращи дъха гледки към фиорди, водопади и глетчери, които не бихте съзрели, ако пътувате с кола. По пътя корабите спират във всяко малко градче, като в зависимост от големината на населеното място периодът на престой варира между 40 минути и четири часа.

Пътешествието ви може да започне от Берген, от чието пристанище отплават круизите по западния бряг. Той е вторият по големина град в Норвегия и важен културен център, наричат го още Вратата към фиордите. Ако имате достатъчно време, не пропускайте да отидете до музея "Стенерсен", който е приютил невероятна колекция от оригинали на Пикасо, Кандински и Миро.

По пътя за най-северната точка на Европа - Нордкап, която е само на 1000 километра от Северния полюс, корабът акостира на пристанищата на Трондхайм и Тромсьо, градове с приказна архитектура и интересни забележителности. Тромсьо е норвежкия град-домакин, с който Норвегия кандидатства за зимната олимпиада през 2018 г. Разположен сред множество забележителни фиорди, той се намира на същата дължина като Северна Аляска и Сибир.

Пътешествието завършва в град Киркенес, който е само на няколко километра от границите с Русия и Финландия.

Кораби потеглят всеки ден от Берген към Киркенес и обратно, а цената на приключението е между 3000 и 6000 евро в зависимост от това в какъв клас каюта искате да нощувате и какви забележителности изберете да посетите.

Най-предпочитаният период за ваканция в Норвегия са месеците между май и средата на септември. Температурите през лятото понякога достигат до 25 градуса, а климатът през есенните дни е по-мек заради течението Гълфстрийм.
Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини