От х:

Днес в x:

Бомба помля чейнджбюро, пътници 5 часа прави в автобус от морето. Аналитичен преглед на печата – 12 август

Бомба помля чейнджбюро рано сутринта вчера в центъра на Хасково, информира днешният брой на "Новинар юг". Взривът избухнал в 4. 40 часа, няма пострадали. Потрошени са прозорците на съседните жилища, сред които е и апартаментът на известния хасковски хирург Бончо Димов, пише изданието и припомня предишните взривове в региона.

Свиленград си купи летище, съобщава в челен материал на първа страница вестникът. Общината стана собственик на бившето селскостопанско летище срещу сумата от 250 хиляди лева, ще изгражда модерна индустриална зона.

Шестокласничка спестява от стипендия за университет, акцентира още изданието на първата си страница. Ваня Димова от "Св. Климент Охридски" е сред 18-те ученици, които ще получават стипендия от общината. Това е дало повод на вестника да срещне читателите с едно от тях. Детето се оказва амбициозно и възнамерява да спестява парите за следването си.

В Злато поле – 180 с джипи, но без кабинет, пише още вестникът за абсурда в селото. Помещението, в което преглеждал досега д-р Георги Янев, е отдадено под наем на друг лекар. Записаните при д-р Янев обаче трябва да пътуват до Димитровград. А могат да сменят джипито си най-рано през октомври. Отделен въпрос е дали желаят да го сторят.
Поредната абсурдна ситуация. Дотолкова сме свикнали с родните абсурди, че една нормална реалност ни се струва като измислена приказка.

Примерът за следващия абсурд е описан на втора страница. РИО на МОН с трима началници – възстановената от съда Мариела Златева, Иван Панайотов, който е в годишен отпуск, и упълномощеният да го замества Иван Ванчев. При наличието на трима шефове няма кой да сложи един подпис, защото не е ясно кой има пълномощия.
Да се смее, да плаче ли човек...

Разрешават на бедни далавери с топлото, акцентира още изданието на страницата. Тук обаче нещата не стоят точно така. Досега държавата отпускаше помощи, но превеждаше парите директно на фирмата, която доставя кюмюра. Вече ще им дават парите кеш. Ама те щели да да злоупотребяват. Какво значи да злоупотребяват? Предишни години те търгували ваучерите си, а социалните си намираха работа, като ги хващат. А в крайна сметка държавата не е детска градина. Като си продаде ваучера, ще стои на студено и толкова. Далаверите са нещо съвсем друго. И по правило остават ненаказани. Свикнахме с клишето "далавери на бедните", но рядко си даваме сметка, че в много от случаите може би става въпрос за оцеляване. Казано по-просто - за хляб.

75 маси на битака незаконни, местят ги, пише още "Новинар юг". Павилионите на пазара в Димитровград били монтирани върху водопроводи на ВиК и друга подземна инфраструктура, четем в текста.

Картотекират "Хасково" най-късно в четвъртък, съобщава изданието на спортната страница. Преговорите за финансиране били на 99 процента финализирани, пише в текста. Мачът срещу "Ботев" Гълъбово в неделя ще се играе със сигурност, допълва изданието.

"Бомба взриви чейндж бюро, потроши дома на хирург", гласи голямото заглавие над главата в днешния брой на "Хасковска Марица". На темата е отделена голяма част от криминалната страница. В коментара на страницата четем и за следния скандален факт - окръжна прокуратура в Хасково не била уведомена за инцидента и държавните обвинители научили за бомбата от репортерите. А всички действия на полицията би следвало да са под контрола на прокурор. Поне така пише в закона.
Куче влачи, бомби гърмят.

Пътници 5 часа прави в автобус от морето, акцентира в челен материал на първа страница вестникът. Сузан Илиева е възмутена от факта, че мястото й в автобуса от Созопол било дублирано и тя висяла права през цялото време. Автобусът е на хасковската фирма "Арда тур", пише вестникът. Собственикът й Себахтин Исмаил обяснява, че пуснали друг автобус, но пътниците сами си били виновни, че се набутали в препълнения. Сякаш този автобус се движи на автопилот и няма шофьор. Я да се качи пътник без билет, веднага ще скочат и ще го разкъсат във въздуха.

Селски кмет цанен за фелдшер в Гарваново, информира изданието. Управникът на Гарваново Иван Каранейчев хем лекува хората в селото, хем ги управлява. Юристи коментират ситуацията като правен абсурд, защото кметовете са на ненормирано работно време, сиреч – трябва да са налице денонощно. Фелдшерът пък трябва да има точно определен график за дежуство. Как се съчетават тези взаимноизключващи се изисквания, един господ и кметът си знаят.

5 фирми с един собственик взели 1. 7 млн. лв. по САПАРД, озаглавява обширен материал на страницата "Общество" вестникът. Оказва се, че пет фирми, получили значителни пари по програмата, са собственост на Атанас Ташков. По правилата на програмата обаче свързани фирми и лица нямат право да ползват средства по САПАРД.

Вестникът отделя цяла страница и за запорирането на имотите на бившия митничар Михаил Янков. Той бе осъден на 15 г. затвор по делото срещу Куйович. Общата стойност на имотите е близо 276 000 лв.

Това бяха основните теми в днешния хасковски печат. Подробностите – в новите броеве на "Новинар юг" и "Хасковска Марица".
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини