От х:

Днес в x:

Парламентът ратифицира споразумението за "Южен поток"

Парламентът ратифицира днес споразумението между България и Русия за сътрудничество в изграждането на газопровода "Южен поток" за транзит на природен газ през територията на страната ни.

То предвижда "Булгаргаз холдинг" и "Газпром" да учредят компания за проектиране, финансиране, строителство и експлоатация на газопровода.

В нея България и Русия ще имат по 50% дял, като след учредяването на компанията всеки от учредителите ще финансира дейността и в съответствие с дела си.

Газопроводът, който е с капацитет 31 млрд. кубични метра природен газ годишно, ще се изгражда според екологичните норми на страната ни, а маршрутът му и точките на неговия вход и изход на българска територия, трябва да бъдат одобрени от България.

Общата компания ще трябва да определи и тарифата за транспортиране на газ, като тази тарифа, трябва да осигурява разумна норма на печалба и целеви срок на възвращаемост 15 години.

България ще гарантира безпрепятствен и пълен обем транзит на газ по тръбата, а руската страна гарантира, че тя ще доставя газ в рамките на пълния капацитет.

Предвижда се пред проектното проучване да е готово за 18 месеца след учредяването на компанията, а до 2 години след като завърши това проучване да започне строителството на газопровода.

Споразумението на газопровода е в сила за срок от 30 години. След този период той ще може да се продължава автоматично за по пет години, освен ако една от страните не реши да го прекрати, в срок не по-късно от 9 месеца преди изтичане на края на периода.

Споразумението за сътрудничество при изграждане на газопровода "Южен поток" беше сключено на 18 януари тази година при посещението на президента на Русия Владимир Путин у нас.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини