От х:

Днес в x:

Цената на руския природен газ за България пада с над 40%

Цената на руския природен газ за България ще бъде с 40.3% по-ниска със задна дата - от 5 август 2019 г. Това съобщиха на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов, енергийният министър Теменужка Петкова и изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

"Неслучайно и днес, на Трети март, сутринта от страна на "Газпром" ни върнаха договора подписан. Има символика и аз благодаря на колегите от Руската федерация", каза премиерът и посочи, че "никога не сме отричали тяхната заслуга" за Освобождението.

Премиерът Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова посочиха, че преговорите за намаляването на цената са били дълги, а резултатът е постигнат и благодарение на споразумението по антимонополното дело на Европейската комисия срещу "Газпром". "Капитал" отбелязва, че страната бе останала последната в ЕС, която не се бе възползвала от правото на по-евтин газ, а преговорите с руската страна се водеха паралелно с израждането на газопровода, планиран като продължение на "Турски поток" през България. Анализатори са на мнение, че "Газпром" умишлено е протакал решението за цените, докато не се постигна реален напредък по газовото трасе.

"Булгаргаз" ще внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предложение за намаляване на цената на природния газ от сегашните 44 лева за мегаватчас на 26 лева, съобщи изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов. Предложението ще бъде за намаляване на цената със задна дата, от 5 август 2019 г.

"Булгаргаз" ще предложи на КЕВР утвърждаване на цени, които ще доведат до възстановяване приблизително на 150 млн. лева с ДДС на клиентите за периода", заяви Павлов.

Той обясни, че новата ценова формула ще се прилага ретроактивно, а при определянето ѝ освен петролна компонента се добавя и хъбова индексация, която е в преобладаваща част. Ценообразуването ще бъде на месечна база, считано от 1 март 2020 г.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Бл
  Благодарение
  3 -2
  08:47, 4 мар 2020
  Това е благодарение на Президента Путин и разговорът му с българския Президент Радев.Много обичате да правите помен с чужда пита. Да попитаме: къде бяхте на 3 Март, на националния празник на България, на 142 годишнина от Освобождението ни от турско робство? Какво правите там,а не при народа си? Защо ЕС даде пари за охрана на турско-гръцката граница само на Гърция, а за България нито едно евро.Това е голям шамар от ЕС за вас от герб, прилежните граждани за "европейско" развитие. Както решението на Берлинския договор отпреди 142 години срещу България и сега положението е същото-унищожение на България. Напразни са опитите ви да промените нещо.Знайте едно! Никога Европа няма да погледне благосклонно към България. Кой от Европа се трогна от жертвите на Априлското въстание. Никой. Единственно братска Русия с която като народи имаме общи черти. Славянски! Една азбука. Едно вероизповедание. Не се опитвайте да вмъквате тук някакви си имперски амбиции. Народът няма да ви повярва и знае с кого можем да имаме общи неща. Това е вродено и таено с векове. Знайте и другото: човек който не почита освободителя си, не почита и родителя си и изменя на човешките добродетели!
 • 2
  Ра
  Рали
  1 -1
  12:02, 4 мар 2020
  Никой не оспорва близостта на двата народа - българския и руския.Но падането на цената на газа няма нищо общо с Радев.Той ще бъде при Путин за 9 май.Цялата работа тихо и кротко си я свърши правителство, като шанс за това му даде ЕС.То добре,че Радев не се обади да съдейства,защото щеше да стане като с немските автомобили.
 • 3
  Аб
  Абе рали
  1 -1
  12:56, 4 мар 2020
  Пак ли са те е.... и си мислиш, че си от Мали. Прочети малко от другаде някои нещица и тогава се обаждай с плиткоумието си.

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
04 юни 2020
Последни новини