От х:

Днес в x:

23 °C

Цената на руския природен газ за България пада с над 40%

Цената на руския природен газ за България ще бъде с 40.3% по-ниска със задна дата - от 5 август 2019 г. Това съобщиха на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов, енергийният министър Теменужка Петкова и изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

"Неслучайно и днес, на Трети март, сутринта от страна на "Газпром" ни върнаха договора подписан. Има символика и аз благодаря на колегите от Руската федерация", каза премиерът и посочи, че "никога не сме отричали тяхната заслуга" за Освобождението.

Премиерът Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова посочиха, че преговорите за намаляването на цената са били дълги, а резултатът е постигнат и благодарение на споразумението по антимонополното дело на Европейската комисия срещу "Газпром". "Капитал" отбелязва, че страната бе останала последната в ЕС, която не се бе възползвала от правото на по-евтин газ, а преговорите с руската страна се водеха паралелно с израждането на газопровода, планиран като продължение на "Турски поток" през България. Анализатори са на мнение, че "Газпром" умишлено е протакал решението за цените, докато не се постигна реален напредък по газовото трасе.

"Булгаргаз" ще внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предложение за намаляване на цената на природния газ от сегашните 44 лева за мегаватчас на 26 лева, съобщи изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов. Предложението ще бъде за намаляване на цената със задна дата, от 5 август 2019 г.

"Булгаргаз" ще предложи на КЕВР утвърждаване на цени, които ще доведат до възстановяване приблизително на 150 млн. лева с ДДС на клиентите за периода", заяви Павлов.

Той обясни, че новата ценова формула ще се прилага ретроактивно, а при определянето ѝ освен петролна компонента се добавя и хъбова индексация, която е в преобладаваща част. Ценообразуването ще бъде на месечна база, считано от 1 март 2020 г.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Бл
  Благодарение
  3 -2
  08:47, 4 мар 2020
  Това е благодарение на Президента Путин и разговорът му с българския Президент Радев.Много обичате да правите помен с чужда пита. Да попитаме: къде бяхте на 3 Март, на националния празник на България, на 142 годишнина от Освобождението ни от турско робство? Какво правите там,а не при народа си? Защо ЕС даде пари за охрана на турско-гръцката граница само на Гърция, а за България нито едно евро.Това е голям шамар от ЕС за вас от герб, прилежните граждани за "европейско" развитие. Както решението на Берлинския договор отпреди 142 години срещу България и сега положението е същото-унищожение на България. Напразни са опитите ви да промените нещо.Знайте едно! Никога Европа няма да погледне благосклонно към България. Кой от Европа се трогна от жертвите на Априлското въстание. Никой. Единственно братска Русия с която като народи имаме общи черти. Славянски! Една азбука. Едно вероизповедание. Не се опитвайте да вмъквате тук някакви си имперски амбиции. Народът няма да ви повярва и знае с кого можем да имаме общи неща. Това е вродено и таено с векове. Знайте и другото: човек който не почита освободителя си, не почита и родителя си и изменя на човешките добродетели!
 • 2
  Ра
  Рали
  1 -1
  12:02, 4 мар 2020
  Никой не оспорва близостта на двата народа - българския и руския.Но падането на цената на газа няма нищо общо с Радев.Той ще бъде при Путин за 9 май.Цялата работа тихо и кротко си я свърши правителство, като шанс за това му даде ЕС.То добре,че Радев не се обади да съдейства,защото щеше да стане като с немските автомобили.
 • 3
  Аб
  Абе рали
  1 -1
  12:56, 4 мар 2020
  Пак ли са те е.... и си мислиш, че си от Мали. Прочети малко от другаде някои нещица и тогава се обаждай с плиткоумието си.

Хороскоп за 22.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
22 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
22 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
22 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
22 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
22 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
22 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
22 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
22 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
22 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
22 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
22 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
22 сеп 2020
Последни новини