От х:

Днес в x:

Разкриха българските Бони и Клайд

Полицията разкри българските Бони и Клайд. В побългарен вариант, двамата мошеници се представяли за служители на НОИ и обещавали на възрастни хора пари по несъществуваща програма на Европейския съюз.

От началото на месец май в столичните районни полицейски управления били получени множество жалби от граждани, станали жертва на новата измамана схема, съобщи пресцентърът на МВР.

Сценарият бил добре разработен – мъж и жена, облечени елегантно, заговаряли предимно възрастни хора, които "случайно" срещали около пощи, пазари и паркове. Двамата се представяли за служители на НОИ и предлагали примамлива оферта - срещу молба до директора на осигурителния институт да получат добавки към месечната пенсия по програма на ЕС. Когато хората проявявали интерес, заедно отивали в жилищата им. Измамниците обяснявали, че това е необходимо, не само за да попълнят молбата на спокойствие, но и да проверят битовите условия за живот, за да определят размера на надбавката. Там жената веднага започвала дълъг разговор с възрастния човек – за семейното му положение, за децата му, след това изваждала слушалка и апарат за мерене на кръвно, с които "определяла моментното му здравословно състояние", а после започвали заедно да пишат молбата. В този момент мъжът, необезпокояван, обхождал другите помещения и прибирал по-ценните вещи – златни накити, бижута, часовници, преносими компютри, камери, фотоапарати, плазмени телевизори и пари. След това под предлог, че има спешен ангажимент в съседен вход или блок с друг възрастен човек, си тръгвал. Жената изчаквала известно време и вече с молбата в ръце също напускала дома.

Полицията започнала разследване и установила, че обирите са извършвани по един и същ начин и по описание на потърпевшите изградили приблизителни портрети на мошениците. В сряда, в жк "Надежда" в София, служители на Второ РПУ засекли жена, която отговаряла на описанието и разговаряла с възрастна жена, и държала папка с листа хартия. При обиск в папката се оказало, че има 5 саморъчно написани молби до НОИ от възрастни хора, а в чантата й били открити още: 14 златни пръстена, малък газов пистолет с кобур и 4 халосни патрона с различно действие, юбилейни монети и 2 медала. Оказало се, че това е 33-годишната Ж.Д. от Средец.

Установен е и съучастникът й - И. М., на 47 г., с постоянен адрес в гр. Омуртаг. Той е криминално проявен, регистриран за 18 различни престъпления и вече осъждан. Той обаче не е задържан и е обявен за общодържавно издирване.
Двамата живеели в София, като често сменяли квартирите и колите си. Голяма част от ограбените вещи пласирали в заложни къщи, в "Илиянци" и на Женския пазар.

Двамата се запознали при странни обстоятелства. Жената прочела негово писмо, публикувано в столичен вестник, докато той още бил в затвора. Тя се трогнала от преживяванията му там и започнала кореспонденция с него. Когато той излязъл на свобода, връзката продължила.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини