От х:

Днес в x:

Най-икономичният компютър в света

Компанията CherryPal представи най-икономичния от към разход на енергия компютър в света, съобщи PC World. Енергопотреблението на CherryPal C100 е само 2 вата, което е с 97% по-малко от това, което изразходват обикновените компютри.

За да се намали разходът на енергия до такава степен, на производетилите се наложило да спестят 80% от компонентите във вътрешността на компютъра, така че той тежи само 300 грама.

Процесорът на CherryPal C100 е Freescale 5121E, който работи на 400 мегахерца. Оперативната памет е 256 мегабайта. Харддискът е заменен с 4 гигабайтова флаш-памет. Купувачът на CherryPal C100 получава безплатно 50 гигабайтово простраство в интернет за сахраняване на данни.
На корпуса на CherryPal C100 има разположени два USB-порта, VGA-вход за монитора и аудиовход. За връзка с интернет може да се използва както порта Ethernet, така и безжичиня Wi-Fi.

Програмното обезпечение се състои само от операционната система Debian Linux, офис пакет OpenOffice.org и браузера Firefox. CherryPal C100 е предназначен за работа предимно с онлайн приложения.

Цената на компютъра е 249 долара и ще бъде пуснат за продажба в САЩ до края на юли месец.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини