От х:

Днес в x:

Американската мечта, българската илюзия и природосъобразното хранене

Музикант, фотограф, със собствен бизнес, Кеворк Хазарян зарязва всичко и поема към своята американска мечта преди 18 години. Тръгва с 200$ в джоба, с родопско одеало в куфара – подарък за роднините, и една мечта - синът му да израсне в демократична страна.

Днес Кеворк Хазарян не пропуска да даде своето определение за страната на неограничените възможности: "Луксозен концлагер с усилено подхранване".

Решението да напусне България Кево взема не поради някакви материални причини, тук всъщност не му липсва нищо от финансова гледна точка. Желанието да се махне и никога да не се върне идва по време на промяната през деветдесетте. Снимайки митинги, виждайки добре подготвени артисти да държат слова, сценаристи и режисьори да слагат безумни лозунги в устата на хората, решава да напусне фарса на новата театрална българската демокрация. В търсене на истинската.

"Приятелю, няма по-лошо място да отгледаш дете от Щатите" – това са думите на първия му бос в Ню Йорк. Хасковлията не е съгласен, но постепенно започва да вижда истината в тях. И до днес си остава с убеждението за отличното българско образование. В общия случай американчетата не знаят нищо извън това, което е непосредствено свързано с обкръжаващата ги действителност. Предимството на образованието там е, че получаваш диплома "завършил в САЩ". Изключение са престижните колежи и университети, които обаче са за хора с много пари. Системата работи по правилото "Жабата да си знае гьола", а големите пари се правят като при нас – с далавера. Медиите контролират съзнанието, "хляб и зрелища за народа, както в римски времена" – разказва Кеворк Хазарян. И допълва още: "Животът е на високи обороти. В Ню Йорк виждаш дами с костюм Пиер Карден и маратонки, с кафе в едната ръка и сандвич в другата, хапват докато отиват на работа, там обуват високите токчета. Работиш нон стоп, когато си постигнал определено ниво, не за да постигнеш повече, а за да задържиш постигнатото"





Българският дух е жив сред малката общност нашенци отвъд океана. Кево озвучава концертите на много български изпълнители там - Лили Иванова, Йорданка Христова, Васко Кръпката, Есил Дюран, Глория, Шкумбата, Хайгашот Агасян, Екстра Нина, Георги Мамалев, Велко Кънев, Павел Попандов, Стоянка Мутафова, Юрий Юнаков. С Иван Милев свирят заедно. В ресторанта му в Бруклин се отбиват и руски интелектуалци, сред които звездите на RTVI Марина Левинсон и Олег Фриш, Михаил Бровкин, Розенбаум.

През 98 год. Кево събира група и реализират проекта "Българска народна свадбарска музика". Записват диск и правят турне в 48 щата. Свирят и по време на танцовите вечери учат американците да играят български народни танци. Всичко минава с голям успех, но с музика и по този начин не можеш да храниш семейство.





Кево разказва още за стреса и храните – пълни с хормони и консерванти, и как решава да се подложи на гладуване при д-р Емилова. Медицината в Щатите е на много високо ниво, съпругата на Кево – Ели, е лекар. Всички му препоръчват отслабване и той сваля 18 кг. благодарение на д-р Емилова. Сега проповядва природосъобразно хранене, захвърлил е повечето хапчета и се радва на втория си живот. Преоткрива красотата на България и с радост среща приятелите - отново след толкова години. Намира Хасково красив и променен към добро за разлика от много други градове в България. Не чете вестници, не гледа новините на никой канал и отдели от времето си за да разкаже всичко това за Haskovo.NET
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини