От х:

Днес в x:

Скотланд ярд поднови делото за убийството на Георги Марков

Скотланд ярд поиска от България ключови архивни документи за убийството на писателs Георги Марков през 1978 г. в Лондон.

Английското разузнаване иска още да разпита и служители на бившата Държавна сигурност, пише днес вестник "Дневник".

По информация на изданието, МВР и Националната разузнавателна служба вече са сезирани чрез следствието за предаването на архиви, имащи отношение към покушението.

Така 30 години след случая с убийството на писателя чрез отравяне, станал международно известен като "Българския чадър", и 18 години след промените през 1989 г., Великобритания отново се връща към него.

Експерти обясняват активността на британските служби с две причини - едната е, че през септември изтича максималният 30-годишен давностен срок за водене на следствено дело в България.

Другата е, че според тях документите по делото на Георги Марков могат да послужат за търсене на сходства с убийството на отровения с полоний през 2006 г. бивш служител на КГБ Александър Литвиненко.

Британски детективи, натоварени с разследването, са посетили през май София и са заявили осигуряването на определени архивни документи на разузнаването, както и разпити на над 40 души.

Сред тях са висшите офицери от Държавна сигурност Любен Гоцев и Владимир Тодоров.

Следователят от Националната следствена служба Андрей Цветанов, който води българското разследване, потвърди новите действия на Скотланд ярд: Оказваме пълно съдействие на колегите и мога да кажа, че онова, което липсваше - обмен на информация и от двете страни, вече е налице на 100 процента.

Той обаче отказва да коментира подробности заради тайната на следствените действия, но посочи, че в последно време посещенията на представители на Скотланд ярд са били няколко и на високо равнище.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини