От х:

Днес в x:

-3 °C

Уикенд на ужасите разтърси САЩ

Това беше един от най-кървавите уикенди в новата история на САЩ. Край на насилието не се очертава, защото в САЩ няма нищо по-лесно от това да си набавиш пушка с няколко пълнителя. И скоро едва ли нещо ще се промени.

Ел Пасо, Тексас: най-малко 20 убити. Дейтън, Охайо: най-малко 9 убити. Само за 14 часа в САЩ загинаха 29 души от огнестрелни рани. Това беше един от най-кървавите уикенди в най-новата история на страната. Многобройни ранени все още са по болниците. Да не забравяме и тримата убити миналата неделя по време на един „Фестивал на храната" в Гилрой, Калифорния. Само за една седмица 32 души загинаха в САЩ от огнестрелно оръжие.

В Туитър президентът Доналд Тръмп написа, че мислите и молитвите му са насочени към близките на загиналите. Това вече се превърна в стандартен рефлекс на американските политици след всяка поредна масова престрелка в страната. Да, трогателно е да пращаш мисли и молитви, но едва ли помага особено... Вместо това президентът Тръмп трябва да насочи мислите си към онзи манифест в интернет, който според полицията навярно е бил публикуван от убиеца в Ел Пасо. В този текст 21-годишният предполагаем убиец дава воля на омразата си към имигрантите и твърди, че латиносите от Централна Америка едва ли не окупират Тексас.

И самият Доналд Тръмп говори за „инвазия“ на мигрантите от Централна Америка и изобщо не крие, че не ги иска в страната. Президентът призова „да се прибират там, откъдето са дошли" дори няколко депутатки, избрани в Конгреса, които имат американско гражданство или даже са родени в САЩ.

Подобни изявление на първия човек в държавата на практика узаконяват омразата и ксенофобията. И когато от тази омраза и ксенофобия избликне насилие, както стана в Ел Пасо, президентът няма право да отхвърля и личната си отговорност.

САЩ се нуждаят от по-строги оръжейни закони

„Мислите и молитвите", които политиците неизменно отправят след нещастия, като убийствата в Ел Пасо, са и опит да се избегнат същинските политически действия. Отдавна е ясно, че на САЩ им трябват по-строги закони за контрол над оръжията. Убиецът от Дейтън използва пушка с няколко резервни пълнителя, каквито човек много лесно може да си набави, примерно, на един от многобройните „оръжейни панаири" в САЩ. Ако полицията не беше реагирала буквално мигновено, убиецът от Дейтън можеше да застреля дори стотици хора.

След всяко подобно кръвопролитие в САЩ се надигат призиви за въвеждане на разрешителни за оръжие, за проверка на кандидатите и за по-строго законодателство. Същото беше през 2012 година, когато в едно основно училище в Санди Хук бяха застреляни 20 деца на възраст между 6 и 7 годинки. Същото беше и след убийството на 58 души по време на концерт в Лас Вегас преди около две години.

Същото беше и на Свети Валентин миналата година, когато поредният маниак застреля 17 ученици и учители в един колеж в Паркланд, Флорида. След тези убийства млади хора от Паркланд организираха протестно движение, а в техния „Поход за нашия живот" във Вашингтон се включиха десетки хиляди участници.

Силата на оръжейното лоби

Но оръжейното лоби разполага с толкова много пари и с толкова много власт, че каузата на протестиращите си остава глас в пустиня. След касапницата в Ел Пасо губернаторът на Тексас (от Републиканската партия) заговори не за закони, ограничаващи достъпа до оръжие, а за по-добра система за разпознаване и психични заболявания и грижи за пациентите, доколкото предполагаемият извършител навярно бил психично болен.

Но психично болни хора има навсякъде по света. Никъде другаде обаче толкова много мъже, жени и деца не стават жертва на огнестрелни оръжия. И убийствата на невинни хора В САЩ ще продължат ден след ден – дотогава, докато политиците позволяват на Националната оръжейна асоциация и на други могъщи лобисти да ги държат в ръцете си и да се противопоставят на съответното законодателство.

Там, където децата получават пушки за рождения ден. Истински. - Видео - Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Деца с оръжие - истинско: нещо напълно обичайно в САЩ, където на 100 души се падат 121 огнестрелни оръжия. Също и 14-годишната Шайен има пушка. За нея и нейното семейство това е не просто нещо нормално, а основно право....

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мисли, свързани с отминали събития отново ще излязат на преден план. От тях няма да се почувствате по-добре, за това си наложете да ги забравите. Насочете енергията си за по-хубавите неща в живота ви. Дарете си малко почивка и нещо специално за себе си, заслужавате го не по-малко от всеки друг.
27 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съчетавайки полезното с приятното, ще изживеете деня си приятно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за бъдещата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване.
27 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Професионални срещи и обсъждане на интересуващи ви теми са част от ангажиментите, стоящи пред вас. Ще се включите в текущ проект и ще провокирате събитията в своя полза, без разбира се да предизвиквате недоволството на колегите си. Спазвайте добрия тон в общуването и законността.
27 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С лекота ще разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате необходимост от промяна и същевременно се чудите от къде да започнете. Може би от себе си, може и от дома си. Във всички случаи се нуждаете от повече движение, спортувайте и се забавлявайте. Работата ви изтощава, не се давайте.
27 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С набелязаните мерки за подобряване организацията на работното място ще имате своите резултати. Всички те ще се окажат важни за професионалното ви развитие и най-вече финанси. Нововъведенията ви ще срещнат разбиране и ще получите подкрепа. Сигурно е, че сте сред най-добрите и с нищо не ви превъзхождат.
27 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоящите промени създават у вас напрежение, но и не ви липсват добри очаквания. За някои те са свързани с нова работа, смяна на местоживеене или друго интересуващо ги обстоятелство. Правейки оценка на развитията в живота си, ще бъдете по-обективни, ако изключите нещата от емоционален характер.
27 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Настроението ви е добро, независимо от поведението на околните. В случая това е чудесно, защото вие наистина сте прави. Упоритостта в работата ви ще донесе резултат. Ще се радвате на заслужено признание, а и наградата ще бъде добра. Проявете толерантност към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми.
27 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще сложите добро начало на нещо ново в живота си днес. Положителните промени ще ви заставят да станете по-търпеливи към себе си и околните. То няма да ви коства големи усилия, защото сърцето ви е широко и в него има място за много обич и човешка топлина. Щастливите мигове ще последват и трайно ще се настанят в живота ви.
27 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят не е подходящ за започването на нещо ново. Задоволете се с изпълнението на обикновените си задължения, дори да ви се струват досадни. Не давайте обещания, за които знаете, че са трудноизпълними. Вечерта прекарайте в шумна компания.
27 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Сега вие сте творци на своето щастие. Най-вече от вас зависи да направите денят си успешен. Очакват ви изненади от всякакво естество и се налага да бъдете много внимателни в действията си. Погрешна стъпка може да ви донесе доста неприятности. Намерете време за любимия човек, защото нещата там не вървят гладко. Или може би е време за нова връзка?
27 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешния ден предлага сериозно предизвикателство за вас. Мотивацията ви за работа е толкова висока, че нищо не може да ви откаже от онова, което сте си наумили. Можете да разчитате на ваш приятел в момент, когато се нуждаете от съвет. Бъдете концентрирани и резултатите ще са налице.
27 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще придвижвате напред делата си, но наред с работата си е добре да се погрижите интересите ви да бъдат защитени. Използвайте контактите си и създайте условия за развитие на идеите си. Има потенциал в тях, стига да ги популяризирате и направите достъпни за повече хора. В желанието си да зарадвате близки хора ще влезнете в разходи.
27 ное 2020
Последни новини