От х:

Днес в x:

Важните решения вземайте на пълен корем

Учени от британския Кеймбриджски университет обявиха, че гладните хора много по-често вземат неизгодни и неправилни решения, отколкото ситите.

Липсата на храна води до понижаване на веществото серотонин в организма, известно като „хормон на щастието".

Недостигът на това вещество в мозъка кара човек да се държи агресивно и импулсивно, пише списание Science.

В изследването за участвали 20 доброволци. Те трябвало да разиграят ситуация, в която един човек предлага на друг да си разделят пари, но несправедливо.

Ако предложението бъде прието, и двамата участници получават своята част, ако предложението е отклонено – никой нищо не получава.

Първият опит бил проведен веднага след закуска.

Естествено, много от участниците се обиждали, че постъпват несправедливо с тях и отклонявали по няколко пъти нечестните предложения на другите играчи, макар че това значело, че и двамата остават с празни ръце.

Но когато всички огладнели и нивото на серотонин в мозъка се понижило, количеството на отказите намаляло.

С други думи, недостигът на серотонин повишава вероятността човек да приема неизгодни за себе си решения.

„Резултатите от проведеното изследване доказват, че серотонинът играе решаваща роля при приемането на социални решения, защото той държи под контрол агресията", отбелязва Моли Крокет, доктор по философия.

Като част от екипа изследователи тя подчерта, че „стресът и промените в начина на хранене и количеството храна, естествено, кара нивото на серотонина да се колебае".

Както е известно, източникът на „хормона на щастието" е аминокиселината триптофан, която се съдържа в много видове храни, включително месото, млечните продукти, орехи, банани, соеви продукти, риба.

А пониженото количество на серотонин в организма води до депресии. Същевременно излишъкът му предизвиква бясна еуфория както след прием на екстази.

Обикновените антидепресанти всъщност работят именно на този принцип – увеличават нивото на серотонин в мозъка.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини