От х:

Днес в x:

11 °C

Как да печелим от ДНК-то си?

Ако разкриете тайните на своето ДНК, като платите на компания да резчете гените ви, тя най-вероятно ще се опита да спечели от вас, продавайки данните ви за целите на различни научни изследвания. Компании като 23andMe и AncestryDNA таксуват клиентите си с 150 паунда, за да им разкрият риска от възможни заболявания или произхода им. Други обаче вземат по над 1 000 паунда за да секвенират генома ви. Моделът работи по следния начин: изпращате проба от слюнката си, получавате резултатите и ако изявите съгласие, а повечето хора правят това, защото искат да помогнат на науката- компанията запазва контрола върху данните. В крайна сметка те биват продадени на фармацевтични и биотехнологични компании, които се надяват да разработят нови лекарства.

Nebula Genomics – американски стартъп иска да сложи край на тази експлоатация. Те ще предлагат на клиентите си пълно секвениране на генома, позволявайки им да запазят правата върху данните. Тези данни клиентите биха могли да отдадат под наем на фармацевтични компании, извличайки някаква печалба.

Макар тук да не става въпрос за схема за бързо забогатяване, компанията вярва, че съществува потенциал за значителна възвръщаемост. На този етап това са само спекулации, но се твърди, че американец би могъл да спечели 50 пъти повече от цената на секвенирането, или близо 50 000 долара. Човек печели и като намалява сметките си за медицински услуги, ако резултатите от секвенирането са показали потенциално предотвратимо заболяване.

Стартъпът се надява да реши и проблема с недостига на генетични данни, дължащ се на нежеланието на хората да се подлагат на секвениране на генома – заради цената на услугата или лични съображения.

Плащанията, когато предоставите достъп по генома си, ще пристигат под формата на токени Небула, криптовалутата на стартъпа. Компаниите ще трябва да купят токени от стартъпа, за да платят на хората от чиято информация се нуждаят. Макар стойността на токена все още да не е определена, е възможно секвенирането на генома да струва 1 Небула токен. В началото хората може да започнат да печелят части от токена като участват в анкети за здравословното си състояние, публикувани от потенциални клиенти на данните. Когато човек спечели достатъчно, той би могъл да плати за секвениране на генома си, а след това да отдаде под наем данните и да спечели още токени. Като алтернативен вариант човекът би могъл да намери купувачи на данни, съгласни да финансират секвенирането на генома му, в замяна на достъп до резултатите. Идеята е хората да не плащат от джоба си за услугата.

Във всеки случай обаче данните ще си остават собственост на хората. Криптовалутата може да се превърне в истински пари, чрез съществуващите в момента възможности за обмяна.

Макар Небула да се надяват услугата им да заработи в САЩ в следващите 6 месеца, те не са единствената компания с подобни идеи. Конкурентите също разработват криптовалути за обмяна на ДНК данни, сред тях Encrypgen и Luna DNA.

Идеята, хората да имат възможност да осребрят собствения си геном, е нова и интересна. Проблемът е дали ще бъде опазена конфиденционалността на данните. Някои експерти предричат, че информацията ще е обект на непрекъснато следене от страна на изследователи и дори хакери, опитващи се открият слаби места в системата.

Възможно е хората да започнат да лъжат в анкетите, за да привлекат интереса на купувачите на данни.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
30 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
30 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
30 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
30 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
30 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
30 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
30 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
30 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
30 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
30 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
30 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
30 мар 2020

Случаен виц

Последни новини