От х:

Днес в x:

Четири години от смъртните присъди за медиците ни

Днес се навършват четири години от произнасянето на първите смъртни присъди за българските медици, обвинени в умишлено заразяване на над 400 либийски деца с вируса на СПИН.

Една от медицинските сестри, Нася Ненова, каза в края на миналата седмица, че ако медиците трябва да се съберат и честват някоя от датите на пребиваването си в Либия, то това трябва да бъде датата на освобождаването им 24 юли, а не 6 май.

Днес Кристияна Вълчева, Валя Червеняшка, Валентина Сирополу, Нася Ненова, Снежана Димитрова и Ашраф ал Хаджудж няма да бъдат заедно. Събират се утре в Бояна на връчването на приза "Сестра на годината".

Медиците разказаха, че трудно се приспособяват към новия живот на свобода. Валя Червеняшка работи за мизерно заплащане и се сблъсква по думите й с беднотия до шия.

"Не са признати здравните ни осигуровки, нито трудовия стаж", каза тя и допълни, че два пъти й се наложило да си направи операции, които платила сама. Здравко Георгиев също не скри упреците си към социалния министър заради "голите обещания за здравните осигуровки и признаване на трудовия стаж".

Той все още не е започнал работа и основно се занимава с дейността на фондацията "6 май", учредена след завръщането на медиците.

"С тази фондация се въртим в омагьосан кръг. За да получим пари от чужбина, трябва фондацията да има три години дейност, а сега пари няма и трудно се работи", призна Кристияна. Палестинският лекар Ашраф ал Хаджудж вече има дете, живее под наем и работи по четири часа на ден като преводач.

Нася и Кристияна изучават специалността "Рехабилитация" в София, имат намерение да завършат специалността, вместо за три години, за една и половина. Кристияна е изключително доволна от новата професия, намира я по-перспективна и й действа като психолечение.
Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини