От х:

Днес в x:

Обсъжда се допустима разлика между най-ниската и най-високата заплата в държавните болници

Обсъжда се допустима разлика между най-ниската и най-високата заплата в държавните болници, а не „таван“ на заплатите, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Христо Хинков. Министърът присъства на отбелязването на Деня на спасението, когато се отдава почит към медици, пожарникари, полицаи и доброволци, загубили живота си при спасяването на друг.

Още не сме решили как ще се реши въпросът с голямата разлика в заплатите на медиците, допълни той. Помолен да уточни въпроса за „таван на заплатите“ в болниците, който по-рано днес той коментира в медийното пространство, министър Хинков посочи, че не се говори за „таван“ на заплатите, а за „таван“ в маржа между най-ниската и най-високата заплата в болниците. По думите му „таван“ на заплати не може да има. Предстои да се уточнят изчисленията, както и да се обсъди темата с Българския лекарски съюз и със синдикатите, добави той. 

Все още не е уточнено как ще се разпределят допълнителните средства за спешната помощ и за регионалните здравни инспекции, тъй като има разлика в категориите, каза още министър Хинков. Преди дни, когато влезе в сила бюджетът за тази година, бяха предоставени допълнителни 30 млн.лв. за спешна помощ и за регионалните здравни инспекции. Той посочи, че очаква среща със синдикатите и изрази надежда увеличението на възнагражденията да влезе в сила от 1 август, когато влезе в сила новият бюджет.

Министър Хинков каза още, че ще има осем лаборатории в София и в страната, в които ще се изследват пробите за наличие на алкохол или наркотици в кръвта. Коментарът му беше по повод наличието на малък брой лаборатории, в които тези проби се изследват. По думите му възможността за осемте лаборатории е обсъден и с министъра на вътрешните работи и има готовност за решаване на проблема.

По отношение на напусналите педиатри от болницата във Враца и затварянето на детското отделение министър Хинков каза, че кметът на Враца го е уверил, че е убедил педиатрите да се върнат на работа. Това е много голям успех, но временен, защото проблемите не са решени, предстои да се решават, допълни той.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини